Actieve gribd

Actieve gribd

Grond voor garnalen en tropische siervissen!

Aquaria zijn niet meer denkbaar zonder de zogenaamde actieve grond. Het heeft zich vooral in de aquascaping en garnalenkweek gevestigd.

Maar wat is granulaat eigenlijk?

Deze bodemgrond voor aquaria is een natuurlijke grond die dubbel gebakken wordt bij lage temperaturen. Grond wordt gebruikt in zoetwateraquaria en beïnvloedt de waterwaarden - vandaar de naam "actieve" grond. Grond verlaagt met name de carbonaathardheid (KH) en beïnvloedt daardoor ook de pH-waarde. Veel garnalen die zeer populair zijn in de aquariumhobby komen uit beken in het zuiden van China met zeer zacht water. Een populaire vertegenwoordiger van deze groep is de populaire bijengarnaal (Caridina logemanni) met al zijn verwanten, waaronder taiwan garnalen (Caridina sp.) en de nu zo populaire hybride soorten zoals Galaxy Fishbone, Blue Boa, Zeus Bee en Red Devil. Veel tropische characins, meervallen, Zuid-Amerikaanse cichliden en andere aquariumvissen houden ook van zacht water, dat ze kennen van hun biotopen. De overgrote meerderheid van de tropische waterplanten die in aquaria worden gekweekt, geeft ook de voorkeur aan zacht en licht zuur water. In veel regio's in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het leidingwater vrij hard, wat tot problemen kan leiden bij het houden of kweken van deze aquariumvissen en ongewervelde dieren, en veel plantensoorten gedijen ook goed in te hard water en komen niet tot hun recht. Het gebruik van actieve Soil heeft daarom zachtwateraquaria en ook plantenaquaria praktisch op hun kop gezet en vooral het houden van garnalen gerevolutioneerd.

Maar wat zit er achter het donkere wondersubstraat, wat kan actieve bodem doen? Hoe wordt het geproduceerd en wat zijn de grenzen?

De naam "soil" is eigenlijk de Engelse term voor grond Aquariumaarde is echter geen gewone aarde die iemand even snel bij elkaar heeft geschraapt in de tuin, maar een mengsel van verschillende donkere bodems met zeer specifieke eigenschappen. De mengverhouding is zorgvuldig uitgebalanceerd en de grond wordt gemengd en vervolgens gebakken, zodat het zijn werking in het aquarium kan ontwikkelen. Dennerle biedt twee verschillende soorten aarde aan: de Scaper's Soil voor plantenaquaria, die is voorbemest met belangrijke voedingsstoffen, en de onbemeste Shrimp King Active Soil voor garnalenaquaria. Wat beide bodems gemeen hebben, is dat ze de carbonaathardheid verlagen en de pH-waarde en waterkwaliteit stabiliseren.

De voor Dennerle Soils gebruikte bovengrond is grotendeels van vulkanische oorsprong. Vulkanische bodems zijn vruchtbaar en van nature rijk aan mineralen. Lichtere, mineraalrijke grond wordt gemengd met de bijna zwarte "Black Soil" om de grond zijn mooie donkere kleur te geven. Hierdoor komen kleurrijke garnalen en de kleuren van de groene en rode planten goed tot hun recht. Tijdens de productie van de grond wordt de grond in een zeer specifieke verhouding gemengd tot de typische ronde grondkorrels. De fabrikant zeeft vervolgens de grofste klonten eruit. De juiste vochtigheidsgraad is belangrijk voor de latere bodemkwaliteit en daarom wordt de grond nu voorbereid om te bakken. De ronde grondkorrels worden twee keer gebakken in ovens die speciaal voor dit doel zijn ontworpen. Dit maakt ze stabieler en voorkomt dat ze uit elkaar vallen in het water. Omdat de baktemperatuur vrij laag is ingesteld, is de grond echter nog vrij zacht. De hardheid is niet vergelijkbaar met die van zand of grind. Na het afkoelen worden de gewenste korrels eruit gezeefd, kort gedroogd en dan verpakt.

De relatief grote, ronde bodemkorrels worden in het aquarium zeer goed belucht, zodat er geen rottings- of anaerobe gebieden kunnen ontstaan. De wortels van de planten worden voortdurend van voedingsstoffen en zuurstof voorzien en planten met fijne wortels kunnen ook heel goed wortelen op het vrij zachte bodemoppervlak.Een groot voordeel van actieve grond is de stabilisatie van de waterwaarden. Zowel de Scaper's Soil als de Shrimp King Active Soil werken als ionenwisselaars en binden calciumionen uit het water. Dit maakt het water zachter en verlaagt de pH-waarde. Dit natuurlijke substraat bevat ook humusstoffen die de pH-waarde stabiliseren in het bereik van 5,5 tot 6,5, wat gunstig is voor veel garnalen en waterplanten, zodat de pH-waarde niet keldert en een daling van de zuurgraad wordt voorkomen

Hardwaterbewoners zoals Afrikaanse cichliden, de meeste rivierkreeften en alle andere aquariumbewoners die hard water nodig hebben, zijn absoluut geen kandidaten voor een aquarium met actieve bodem! Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder ziekte en dood. Ook planten uit biotopen met hard water kunnen beter niet in zo'n aquarium worden gehouden, omdat de opnamecapaciteit en het ionenuitwisselingsvermogen van de actieve bodem van nature beperkt zijn. Als een pekelaquarium met hard leidingwater wordt gebruikt, raakt de bodem snel verzadigd en kan deze niet meer werken. In dit geval kan een geleidelijke toename van de waterhardheid worden waargenomen. Bij het verversen van water met hard leidingwater verspringt de pH-waarde letterlijk - eerst stijgt hij sterk, daarna daalt hij weer sterk. In een plantenaquarium is dit niet zo erg, maar in garnalenaquariums kan dit effect fataal zijn voor de bewoners. Vooral de gevoelige bijengarnalen houden helemaal niet van dit fenomeen en reageren met ziekten en vervellingsproblemen. Daarom adviseren wij aangepast en zacht water voor garnalenaquariums met bodem. Als het leidingwater niet geschikt is, adviseren wij het Dennerle Dennerle Osmoseanlage Osmose Compact 130 oder 190 te gebruiken. Het osmosewater wordt dan geremineraliseerd met een geschikt mineraalzout (voor bijengarnalen adviseren wij Shrimp Lomg Bee Zout GH+ om te harden) en is dan ideaal voor het garnalenaquarium. De bodem gaat ook veel langer mee! Kalkrijk, verhardend gesteente in het aquarium kan er ook toe leiden dat de bodem snel verzadigd en dus uitgeput raakt. Als vuistregel adviseren wij om actieve bodemgrond uiterlijk na twee jaar te vervangen - of wanneer de pH-waarde begint te stijgen.

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup