Actief grind

Actief grind

Grond voor garnalen en tropische siervissen!

Aquaria zijn ondenkbaar zonder de zogenaamde actieve grond. Vooral in aquascaping en garnalenkweek heeft dit substraat een prominente plaats ingenomen. Maar wat is actieve grond precies en waarom is het zo belangrijk?

Wat is actieve grond?

Actieve grond is een speciaal soort bodem voor zoetwateraquaria. Het verlaagt de carbonaathardheid (KH) en beïnvloedt de pH-waarde, wat cruciaal is voor het welzijn van veel aquariumbewoners. Grond wordt gebruikt in zoetwateraquaria en beïnvloedt de waterwaarden - vandaar de naam "actieve" grond. Veel garnalen die zeer populair zijn in de aquariumhobby komen uit beken in het zuiden van China met zeer zacht water. Veel tropische characins, meervallen, Zuid-Amerikaanse cichliden en andere aquariumvissen houden ook van zacht water, dat ze kennen van hun biotopen. De overgrote meerderheid van de tropische waterplanten die in aquaria worden gekweekt, geeft ook de voorkeur aan zacht en licht zuur water.

Maar wat zit er achter het donkere wondersubstraat, wat kan actieve bodem doen? Hoe wordt het geproduceerd en wat zijn de grenzen?

Voordelen van actieve grond

  • Stabilisatie van waterwaarden: Actieve grond werkt als een ionenwisselaar en bindt calciumionen, waardoor het water zachter wordt en de pH-waarde stabiel blijft.
  • Gezonde plantenwortels: De ronde grondkorrels zorgen voor goede beluchting en voorkomen rotting, wat ideaal is voor plantengroei.
  • Natuurlijke voedingsstoffen: Vulkanische oorsprong zorgt voor een rijke voedingsbodem, die essentieel is voor gezonde planten en kleurrijke garnalen.

Verschillende soorten actieve grond

Dennerle biedt twee verschillende soorten aarde aan: de Scaper's Soil voor plantenaquaria, die is voorbemest met belangrijke voedingsstoffen, en de onbemeste Shrimp King Active Soil voor garnalenaquaria. Wat beide bodems gemeen hebben, is dat ze de carbonaathardheid verlagen en de pH-waarde en waterkwaliteit stabiliseren.

De voor Dennerle Soils gebruikte bovengrond is grotendeels van vulkanische oorsprong. Vulkanische bodems zijn vruchtbaar en van nature rijk aan mineralen. Lichtere, mineraalrijke grond wordt gemengd met de bijna zwarte "Black Soil" om de grond zijn mooie donkere kleur te geven. Hierdoor komen kleurrijke garnalen en de kleuren van de groene en rode planten goed tot hun recht.

De relatief grote, ronde bodemkorrels worden in het aquarium zeer goed belucht, zodat er geen rottings- of anaerobe gebieden kunnen ontstaan. De wortels van de planten worden voortdurend van voedingsstoffen en zuurstof voorzien en planten met fijne wortels kunnen ook heel goed wortelen op het vrij zachte bodemoppervlak.Een groot voordeel van actieve grond is de stabilisatie van de waterwaarden.

Hardwaterbewoners zoals Afrikaanse cichliden, de meeste rivierkreeften en alle andere aquariumbewoners die hard water nodig hebben, zijn absoluut niet geschikt voor een aquarium met actieve grond! Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Ook planten uit biotopen met hard water kunnen beter niet in zo'n aquarium worden gehouden, omdat de opnamecapaciteit en het ionenuitwisselingsvermogen van de actieve bodem van nature beperkt zijn.

Als het leidingwater niet geschikt is, adviseren wij het Dennerle Dennerle Osmoseanlage Osmose Compact 130 oder 190 te gebruiken. Het osmosewater wordt dan geremineraliseerd met een geschikt mineraalzout (voor bijengarnalen adviseren wij Shrimp Lomg Bee Zout GH+ om te harden) en is dan ideaal voor het garnalenaquarium. De bodem gaat ook veel langer mee! Kalkrijk, verhardend gesteente in het aquarium kan er ook toe leiden dat de bodem snel verzadigd en dus uitgeput raakt. Als vuistregel adviseren wij om actieve bodemgrond uiterlijk na twee jaar te vervangen - of wanneer de pH-waarde begint te stijgen.

Bezoek Olibetta.nl en vind de perfecte actieve grond voor jouw aquarium

Chris Luckhaup