Nanoaquaristiek

Nanoaquaristiek

Jouw gids voor het perfecte nano-aquarium

Nanoaquaristiek heeft zich stevig gevestigd in de hobbywereld en is hier om te blijven. Waar kleine aquaria vroeger alleen voor specialisten waren, zijn ze nu populair onder zowel beginners als ervaren aquarianen. Een nano-aquarium is vaak het eerste aquarium van velen en biedt talloze voordelen.

Dit komt zeker deels doordat de inspanning die nodig is om een ​​klein aquarium te onderhouden veel prettiger is - 5 liter water wordt immers sneller ververst dan 200 liter - en deels ook door de ongelooflijke aantrekkelijkheid van een prachtig ingerichte Nano Cube . Handigheid mogen we niet vergeten.

Dennerle: Pionier in Nanoaquaristiek

Dennerle heeft de weg vrijgemaakt met stijlvolle Nano Cubes en Scaper's Tanks. Deze aquaria zijn ontworpen om gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk te zijn. Met accessoires zoals Nano Style LED-verlichting en een praktische nano-hoekfilter, is het opzetten van een nano-aquarium eenvoudiger dan ooit.

De prachtig vormgegeven Nano Style LED-verlichting en natuurlijk het praktische, garnalenveilige Nano-hoekfilter zijn factoren die de nano-aquaristiek aanzienlijk hebben beïnvloed en veel gebruiksvriendelijker hebben gemaakt. Er is nu zelfs een nanoschijfmagneet waarmee je perfect in de afgeronde hoeken van de kubussen kunt komen.
De elegant afgeronde, naadloze voorkanten van de hoogwaardige glazen aquaria zijn een handelsmerk van Dennerle geworden.

Perfect voor dwerggarnalen

Nano-aquaria zijn ideaal voor het houden van dwergkrabben en dwerggarnalen. Deze dieren hebben weinig ruimte nodig en voelen zich prima thuis in een goed ingerichte Nano Cube of Scaper's Tank. Voor dwerggarnalen kun je de Shrimp King Active Soil gebruiken, die het water perfect aanpast voor deze delicate dieren.

Eenvoudig en snel opzetten

Je hebt niet veel nodig! Een beetje substraat - het waterneutrale nano- garnalengrind in de praktische verpakking van twee kilo is hier ideaal. Als je planten wilt verzorgen die veel voedingsstoffen nodig hebben, kun je met de Nano DeponitMix een voedingsrijk substraat onder het grind toevoegen.

Tips voor een gezond aquarium

Als je de DeponitMix niet tot aan het glas giet, maar aan de rand ongeveer twee centimeter vrij laat, zie je later geen tweekleurige laagjes op het glas. Als je bijengarnalen wilt houden, kun je gebruik maken van de Shrimp King Active Soil, die het water automatisch zo aanpast dat bijengarnalen en andere garnalen die de voorkeur geven aan zacht water zich er prettig in voelen.

Als je een snelle plantengroei in het nano-aquarium wilt en waarde hecht aan een bijzonder plantvriendelijke omgeving, kun je ook Scaper's Soil gebruiken, die voorbemest is en de planten gedurende 2 jaar van alle voedingsstoffen voorziet die ze nodig hebben.
Accenten op de bodem kun je bijvoorbeeld zetten met de mooie natuurgrind Plantahunter, die in bijzondere vormen en maten en in natuursteenkleuren verkrijgbaar is. Als het gaat om het ontwerpen van het substraat, word je fantasie alleen beperkt door de vier glazen wanden van het aquarium. En soms zelfs dat niet: veel aquascapers hebben hun NanoCubes al uitgebreid en er een landschap omheen gebouwd, wat in eerste instantie ongebruikelijk is, maar er eigenlijk heel geweldig uitziet.

Dan komen we bij de zogenaamde hardscape: de inrichting met wortels en stenen. Wat de wortels betreft, mag wat je wilt (en past in het aquarium... desnoods moet je een zaag gebruiken).
Er is een kleine beperking als het om stenen gaat als bijengarnalen of andere garnalen in zacht water moeten worden gehouden. Kalkstenen zijn niet zo geschikt omdat ze het water harder kunnen maken. Of de stenen kalk bevatten, kun je eenvoudig achterhalen: druppel er een beetje azijnessence op; schuimt het, dan zit er kalk in de steen.

De wortels en stenen worden in het midden van het aquarium geplaatst. Je kunt ze bijvoorbeeld beplanten met mos of met epifyten zoals kleine Anubias (bijvoorbeeld met Anubias nana ‘Pangolino) of Bucephalandra. Als je bij het inrichten van het aquarium gebruik maakt van geplante wortels, kun je deze het beste altijd besproeien met een beetje water.Vervolgens wordt het aquarium met zo weinig water gevuld dat het net boven het substraat komt, dit maakt het planten veel gemakkelijker.

Kleine, niet zo sterk groeiende planten zijn de beste keuze voor nanoaquaria - anders moet je in kleine aquaria te vaak een plantenschaar gebruiken. Mossen of kleine voorgrondplanten zoals Marsilea of ​​Glossostigma op de voorgrond zijn bijvoorbeeld perfect. Jet midden is beplant met iets grotere planten die ongeveer 5-10 cm hoog worden.

Planten die daadwerkelijk voor het midden worden aangeboden, zijn meer geschikt voor achter in het nano-aquarium. Bij kubussen moet je er over het algemeen op letten dat de planten niet te breed worden. In een scaper aquarium zijn de inrichtingsmogelijkheden wat uitgebreider, dankzij het aanzienlijk grotere bodemoppervlak.

Vervolgens wordt het aquarium zorgvuldig gevuld met water. De vrij kleine hoeveelheden water kunnen eenvoudig worden gevuld met een gieter; er hoeft geen slang door het halve appartement te lopen. Zorg ervoor dat de gieter zeker een tuit heeft, of plaats een schoteltje of iets dergelijks in het aquarium waar je het water doorheen kunt gieten.
Gebruik nu de zuignappen om het hoekfilter in een van de twee achterste hoeken te drukken en hang de Scaper's Flow aan de achterwand van het aquarium. Warmteminnende dieren zoals een bettavis krijgen ook een Nano ThermoCompact- verwarming. Het enige wat je hoeft te doen is de elektrische apparaten aan te sluiten en je bent klaar!

Pro-tip:

Laat je aquarium twee tot drie weken zonder bewoners draaien, zodat zich voldoende bacteriën in de filter kunnen vormen die verontreinigende stoffen uit het water kunnen afbreken.

Ontdek ons uitgebreide assortiment nano-aquaria en accessoires op Olibetta.nl en begin vandaag nog met jouw nano-aquarium avontuur!