Nanoaquaristiek

Nanoaquaristiek

Kousopties en inrichting in de wereld van nano-aquaria.

Nanoaquaristiek heeft zich de afgelopen jaren in de hobby gevestigd en zal blijven bestaan. Terwijl kleine aquaria vroeger een zaak van specialisten waren, zijn ze nu het middelpunt van de hobby geworden, en vaak is zelfs het allereerste aquarium zo’n nano-aquarium.

Dit komt zeker deels doordat de inspanning die nodig is om een ​​klein aquarium te onderhouden veel prettiger is - 5 liter water wordt immers sneller ververst dan 200 liter - en deels ook door de ongelooflijke aantrekkelijkheid van een prachtig ingerichte Nano Cube . Handigheid mogen we niet vergeten.

Een klein zwembad van 20 liter is eenvoudig veel sneller op te zetten (en te verplaatsen) dan een enorm gevaarte van 400 liter, en je hebt er geen extra meubilair of bouwkundig ingenieur voor nodig. Een Nano past op de woonkamerkast of zelfs op het bureau. Over het geheel genomen kun je een nano-aquarium eenvoudig in je woonsituatie integreren en er in het dagelijks leven van genieten. Een uiterst belangrijk aspect is hier natuurlijk ook dat de industrie de signalen van de tijd heeft opgemerkt en haar ontwikkelingen heeft gevolgd. Het bedrijf Dennerle kan met vertrouwen de pioniersmedaille op zijn revers spelden - met zijn stijlvolle NanoCubes en Scaper's Tanks heeft het de nanotrend uit de aquariumkelders gehaald en sociaal aanvaardbaar gemaakt. Natuurlijk hielpen de juiste accessoires! Nu hoeft niemand meer te improviseren als hij een nano-aquarium wil opzetten.

De prachtig vormgegeven Nano Style LED-verlichting en natuurlijk het praktische, garnalenveilige Nano-hoekfilter zijn factoren die de nano-aquaristiek aanzienlijk hebben beïnvloed en veel gebruiksvriendelijker hebben gemaakt. Er is nu zelfs een nanoschijfmagneet waarmee je perfect in de afgeronde hoeken van de kubussen kunt komen.
De elegant afgeronde, naadloze voorkanten van de hoogwaardige glazen aquaria zijn een handelsmerk van Dennerle geworden.

Er zijn niet alleen kubusvormige Nano Cubes te koop, maar ook de rechthoekige Scaper's Tanks in verschillende maten. De tanks bieden iets meer ruimte, vooral voor complexere aquariumindelingen en aquascapes. Bijzonder mooi is het grote bodemoppervlak in verhouding tot de hoogte; aan de achterkant is er veel ruimte voor aquariuminrichting. De Scaper's aquaria zijn niet alleen ideaal voor aquascaping, maar ook voor het houden van dwergkrabben, omdat deze dieren zich in het aquarium vrijwel uitsluitend te voet verplaatsen en daarom de oppervlakte voor hen een veel belangrijkere rol speelt dan de hoogte. Ze hebben sowieso niet echt zwemruimte nodig. Omdat het houden van vissen in aquaria van minder dan 54 liter in Duitsland niet wordt aanbevolen (en in Oostenrijk zelfs verboden is), waren kleine aquaria vroeger voorbehouden aan een klein aantal kwekers die zich specialiseerden in bijzondere vissen die weinig ruimte nodig hadden. Dwerggarnalen en dwergkrabben genieten echter nog steeds een steeds toenemende populariteit in aquaria, en de kubussen en scaper-tanks zijn echt ideaal voor deze dieren.

Vooral de kleurrijke dwerggarnalen kun je houden in een aquarium van 20 liter of meer, maar ook een enkele vechtvis voelt zich prima op zijn gemak in een weedy nano. Wat past hier beter dan een mooi beplante kubus- of scaperaquarium met een stijlvol Nano Style LED-lampje erboven? De onopvallende hoekfilter is speciaal ontwikkeld voor de garnalenkweek en voor het Scaper's aquarium is er een passend aanbouwfilter verkrijgbaar. Het opzetten van een nano-aquarium is ongelooflijk eenvoudig te beheren – en goedkoop.

Je hebt niet veel nodig! Een beetje substraat - het waterneutrale nano- garnalengrind in de praktische verpakking van twee kilo is hier ideaal. Dit grind is zelfs verkrijgbaar in het zwart. Als je planten wilt verzorgen die veel voedingsstoffen nodig hebben, kun je met de Nano DeponitMix een voedingsrijk substraat onder het grind toevoegen.

Een kleine hint :

Als je de DeponitMix niet tot aan het glas giet, maar aan de rand ongeveer twee centimeter vrij laat, zie je later geen tweekleurige laagjes op het glas. Als je bijengarnalen wilt houden, kun je gebruik maken van de Shrimp King Active Soil, die het water automatisch zo aanpast dat bijengarnalen en andere garnalen die de voorkeur geven aan zacht water zich er prettig in voelen.

Als je een snelle plantengroei in het nano-aquarium wilt en waarde hecht aan een bijzonder plantvriendelijke omgeving, kun je ook Scaper's Soil gebruiken, die voorbemest is en de planten gedurende 2 jaar van alle voedingsstoffen voorziet die ze nodig hebben.
Accenten op de bodem kun je bijvoorbeeld zetten met de mooie natuurgrind Plantahunter, die in bijzondere vormen en maten en in natuursteenkleuren verkrijgbaar is. Als het gaat om het ontwerpen van het substraat, word je fantasie alleen beperkt door de vier glazen wanden van het aquarium. En soms zelfs dat niet: veel aquascapers hebben hun NanoCubes al uitgebreid en er een landschap omheen gebouwd, wat in eerste instantie ongebruikelijk is, maar er eigenlijk heel geweldig uitziet.

Dan komen we bij de zogenaamde hardscape: de inrichting met wortels en stenen. Wat de wortels betreft, mag wat je wilt (en past in het aquarium... desnoods moet je een zaag gebruiken).
Er is een kleine beperking als het om stenen gaat als bijengarnalen of andere garnalen in zacht water moeten worden gehouden. Kalkstenen zijn niet zo geschikt omdat ze het water harder kunnen maken. Of de stenen kalk bevatten, kun je eenvoudig achterhalen: druppel er een beetje azijnessence op; schuimt het, dan zit er kalk in de steen.

De wortels en stenen worden in het midden van het aquarium geplaatst. Je kunt ze bijvoorbeeld beplanten met mos of met epifyten zoals kleine Anubias (bijvoorbeeld met Anubias nana ‘Pangolino) of Bucephalandra. Als je bij het inrichten van het aquarium gebruik maakt van geplante wortels, kun je deze het beste altijd besproeien met een beetje water.Vervolgens wordt het aquarium met zo weinig water gevuld dat het net boven het substraat komt, dit maakt het planten veel gemakkelijker.

Kleine, niet zo sterk groeiende planten zijn de beste keuze voor nanoaquaria - anders moet je in kleine aquaria te vaak een plantenschaar gebruiken. Mossen of kleine voorgrondplanten zoals Marsilea of ​​Glossostigma op de voorgrond zijn bijvoorbeeld perfect. Jet midden is beplant met iets grotere planten die ongeveer 5-10 cm hoog worden.

Planten die daadwerkelijk voor het midden worden aangeboden, zijn meer geschikt voor achter in het nano-aquarium. Bij kubussen moet je er over het algemeen op letten dat de planten niet te breed worden. In een scaper aquarium zijn de inrichtingsmogelijkheden wat uitgebreider, dankzij het aanzienlijk grotere bodemoppervlak.

Vervolgens wordt het aquarium zorgvuldig gevuld met water. De vrij kleine hoeveelheden water kunnen eenvoudig worden gevuld met een gieter; er hoeft geen slang door het halve appartement te lopen. Zorg ervoor dat de gieter zeker een tuit heeft, of plaats een schoteltje of iets dergelijks in het aquarium waar je het water doorheen kunt gieten.
Gebruik nu de zuignappen om het hoekfilter in een van de twee achterste hoeken te drukken en hang de Scaper's Flow aan de achterwand van het aquarium. Warmteminnende dieren zoals een bettavis krijgen ook een Nano ThermoCompact- verwarming. Het enige wat je hoeft te doen is de elektrische apparaten aan te sluiten en je bent klaar!

Pro-tip:

Laat je aquarium twee tot drie weken zonder bewoners draaien, zodat zich voldoende bacteriën in de filter kunnen vormen die verontreinigende stoffen uit het water kunnen afbreken.

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup