Waterverzorging

Waterverzorging

Hoe zorg je voor een aquarium en welke rol speelt waterverzorging?

De waterverzorging in het aquarium speelt een enorm belangrijke rol .Water is cruciaal voor alle levende wezens in het aquarium. Het vormt de leefomgeving voor vissen, garnalen, krabben, slakken en andere ongewervelden. Daarnaast is het essentieel voor aquariumplanten en nuttige micro-organismen. Deze micro-organismen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van organisch afval en het omzetten ervan in voedingsstoffen voor planten. Ze spelen ook een rol bij het verwijderen van schadelijke stoffen zoals nitriet en ammoniak uit het water. Een goed functionerend aquariumfilter is van levensbelang voor een aquarium en zijn bewoners. De "goede" bacteriën zijn niet alleen hier te vinden, maar op alle oppervlakken onder water - maar ze komen in bijzonder hoge populatiedichtheden voor in het filter omdat de omstandigheden hier ideaal voor ze zijn: Een goed, groot gebied voor hen om te koloniseren, constant vers, zuurstofrijk water en een constante toevoer van voedingsstoffen die ze kunnen metaboliseren.

De Dennerle hoekfilter is een goede keuze voor kleine aquaria, terwijl het Scapers' Flow Hangon filter ideaal is voor grotere aquaria.

Hoe komen deze nuttige bacteriën in het aquarium? De nitrificeerders zijn eigenlijk bodembacteriën die in het water kunnen overleven - zolang ze maar genoeg zuurstof krijgen. Daarom zijn er altijd wat bacteriën in de lucht, die als stof met droge grond worden opgeworpen. Theoretisch zou het daarom voldoende zijn om een aquarium gewoon een bepaalde tijd open te laten staan en dan komen de benodigde bacteriën "vanzelf" met het stof mee. Een andere optie zou zijn om filterslib uit een draaiend aquarium in de nieuw ingerichte bak te persen - of om meubilair of planten uit lopende bakken in het nieuwe aquarium te plaatsen. Het nadeel van deze methoden is dat je op toeval moet vertrouwen en er nooit zeker van kunt zijn dat de bacteriën die in het aquarium terechtkomen, de bacteriën zijn die het best aan de heersende omstandigheden zijn aangepast. Dit komt omdat elk aquarium zijn eigen individuele bacterieflora ontwikkelt, bestaande uit verschillende soorten bacteriën, die niet noodzakelijkerwijs net zo goed werken in het volgende systeem

Het is daarom beter om een zeer effectieve bacteriestarter zoals de Dennerle Aquarium Starter Rapid te gebruiken om een verscheidenheid aan verschillende bacteriesoorten te introduceren, waaruit zich dan de exacte constellatie kan uitkristalliseren die het beste bij dit aquarium en dit biologische systeem past. Een ander belangrijk aspect hierbij is het tweede bestanddeel, de bacteriënbooster. Deze voedingsoplossing zorgt voor een perfecte start, omdat de bacteriën zich meteen goed kunnen vestigen. Hierdoor kan het aquarium in noodgevallen veel sneller worden gevuld en hoeft het niet zes weken stil te staan tot het systeem goed is ingeburgerd. Om de bacteriepopulatie in het huidige aquarium op peil te houden, is het zinvol om bij elke reiniging van de filter, na een medicijnbehandeling of bij problemen zoals overmatige mulmvorming of onstabiele waterwaarden (vooral als de nitrietwaarde stijgt) te enten.

Zelfs in lopende aquaria kan het gebeuren dat de omstandigheden veranderen en de bacteriepopulatie niet meer 100% geschikt is! Inoculeren werkt het beste met de BactoElixier Bio van Dennerle. De ampullen zorgen voor een optimale ondersteuning van de filterbacteriën in het lopende aquarium. De BactoElixier FB7 zorgt ook voor een evenwichtige gemengde cultuur van nuttige bacteriën en herstelt de samenstelling van de micro-organismenpopulatie. Het ondersteunt de vorming van biofilms, wat met name gunstig is in aquaria met groeiers zoals garnalen, slakken of sommige vissen zoals de L-katvis. Biofilms zijn een zeer belangrijk onderdeel van hun dagelijkse dieet en voorzien de dieren van de nodige eiwitten, en met BactoElixier FB7 kun je deze biofilms weer opladen en regenereren.

Hoe herken je mogelijke problemen?

De waterwaarden zouden je wat informatie moeten geven. Significante veranderingen vereisen meestal ingrijpen. Met de teststrips van de WaterTest 6in1 van Dennerle kun je de zes belangrijkste waterwaarden in het aquarium in één oogopslag vastleggen - de pH, carbonaathardheid (KH), totale hardheid (GH), nitraatwaarde (NO3), nitrietwaarde (NO2) en chloor (Cl).

Hier kun je direct ingrijpen als er iets verkeerd gaat.

De carbonaathardheid in het aquarium neemt op mysterieuze wijze af?

Metabolische processen van de bacteriën in de filter kunnen dit veroorzaken, maar aquariumslakken kunnen ook veel carbonaathardheid uit het water halen omdat ze kalk nodig hebben voor hun schild. Met het KH+ Elixir van Dennerle voorkom je een daling van de zuurgraad en voorziet je aquariumdieren en vooral de slakken van vitale kalk. Met deze conditioner kun je de carbonaathardheid gericht verhogen en aanpassen aan de behoeften van je aquariumbewoners.

Het Clear Water Elixir van Dennerle bindt watervertroebelingen en onaangename geurtjes - dit waterverzorgingsproduct kan ook in het aquarium heel nuttig zijn, vooral voor aquascapers of andere mensen die helder water in het aquarium belangrijk vinden. De zeolietdeeltjes trekken vuil aan als kleine magneten. Nadat ze zijn toegevoegd, vertroebelen ze het water eerst heel erg, maar daarna bezinken ze in het filter en laten kristalhelder water achter met een prachtige glans.

Let op: leidingwater is geen aquariumwater!

Het wordt in het waterleidingbedrijf behandeld zodat het veilig is voor mensen om te drinken, maar daarbij verliest het sommige eigenschappen waar vissen en ongewervelde dieren en natuurlijk de waterplanten in het aquarium baat bij hebben, en andere (zoals chloor of polyfosfaten) worden toegevoegd, die zelfs schadelijk kunnen zijn voor je aquariumdieren.

Als je leidingwater gebruikt om je aquarium bij te vullen, moet je het verversingswater daarom behandelen met de conditioner Aqua Elixier van Dennerle om mogelijke gifstoffen zoals koper of chloor te verwijderen. Actieve stoffen die door het waterleidingbedrijf als ongewenst uit het water worden gefilterd, maar eigenlijk dringend nodig zijn voor vissen en ongewervelden, worden met deze waterconditioner weer toegevoegd. Het bevat ook beschermende colloïden die de kieuwen, de vinhuid en vooral de slijmvliezen van de vissen verzorgen en beschermen tegen agressief water. Het Vital Elixir bevat ook stoffen zoals vitaminen en sporenelementen die in het drinkwater ontbreken of in een verkeerde samenstelling aanwezig zijn en dringend nodig zijn in het aquarium. Met dit wateradditief kun je ziekten voorkomen die veroorzaakt kunnen worden door een gebrek aan sporenelementen bij dieren en planten in het aquarium. Speciaal voor ongewervelde dieren en in het bijzonder voor garnalen in het aquarium heeft Dennerle Nano Crusta Mineral ontwikkeld, dat hen voorziet van een mix van mineralen en sporenelementen dat speciaal op hun behoeften is afgestemd en hen fit maakt.

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup