Bemesting, licht en CO2

Bemesting, licht en CO2

Hebben aquariumplanten voedingsstoffen nodig?

Bemesting, licht en CO2

In het aquarium bestaat er een verband tussen de juiste plantenbemesting, verlichting en het CO2-gehalte van het water. Alleen als aan alle drie deze voorwaarden voor plantengroei wordt voldaan, kunnen waterplanten goed groeien. Als hier iets uit balans is, kunnen er gaten in de voedingsstoffentoevoer ontstaan ​​en kunnen algen het aquarium overnemen.

De minimumwet van Liebig

Hoe plantengroei werkt, kan eenvoudig worden verklaard met behulp van de wet van minima van Liebig. Kortom, deze natuurwet legt uit dat de factor waarin de minste hoeveelheid aanwezig is, altijd de groei beperkt. Als je dus niet genoeg CO2 in het aquarium hebt, heeft het geen zin om meer licht boven het aquarium te hangen; de planten groeien nog steeds niet beter. Als je een nitraattekort in je aquariumwater heeft, heb je geen CO2-systeem nodig, maar juist een goede plantenbemesting voor aquariumplanten. Zelfs het krachtigste CO2-systeem is nutteloos als de planten niet genoeg licht krijgen... enzovoort.

Bij zorgelijke planten, bleke bladkleuren en spichtige groei moet je eerst op zoek gaan naar de oorzaken voordat je effectieve maatregelen kunt nemen. Je kunt natuurlijk ook in de mist rondsnuffelen en hopen op een toevallige treffer, maar een beetje basiskennis kan de last voor je portemonnee aanzienlijk verlichten.

Twee soorten aquaria - dieren zwaartepunt

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten beplante aquaria: het gezelschapsaquarium of het soortenaquarium, waarbij de nadruk op de dieren ligt. Hier doe je het meestal redelijk goed met tamelijk ongevoelige, niet veeleisende planten, matige bemesting en gemiddeld licht. In meer bevolkte en goed gevoede aquaria heb je niet per se een CO2-systeem nodig. Als de rest klopt, dat wil zeggen als je op de juiste manier bemest en het licht niet te sterk is, is de door de dieren, bacteriën en planten uitgeademde CO2 meestal voldoende voor minder veeleisende aquariumplanten. De planten groeien hier goed, ze laten ook prachtige kleuren zien, maar al met al ligt in een aquarium als dit de nadruk op de dieren - en dat is te zien.

Toch spelen de planten hier uiteraard ook een belangrijke rol! Ze verbruiken stikstofverbindingen, die in hoge concentraties schadelijk kunnen zijn voor vissen en ongewervelde dieren, en ze produceren zuurstof, wat van vitaal belang is voor aquariumdieren. Bovendien bieden ze de dieren schuilplaatsen en de mogelijkheid om hun territorium af te bakenen, en ook het oog van de kijker profiteert ervan. een aquarium dat is beplant en gevuld met vissen, slakken, garnalen of krabben is iets bijzonders!

Bemesting

In een aquarium met de nadruk op de dieren, kan Dennerle Plant Elixir, een universele meststof voor aquariumplanten, worden gebruikt om sporenelementen te leveren die de planten anders zouden missen. Indien er sprake is van een direct ijzertekort (herkenbaar aan bladchlorose, dat wil zeggen bleke bladeren en lichte scheutpunten) is het raadzaam om ijzer specifiek aan te vullen; dit werkt bijvoorbeeld heel goed met de E15 FerActiv ijzermeststof. Als de groei van de planten nog steeds niet gestimuleerd kan worden, overweeg dan om ze te voorzien van de nitraat- en fosfaatvrije V30 Complete , die nog meer voedingsstoffen bevat die de planten nodig hebben en die vaak ontbreken in leidingwater. Met de S7 VitaMix van Dennerle kun je ook de micro-organismen in de filter en substraat optimaal verzorgen, en niet “alleen” de planten. De bacteriële activiteit in het aquarium is ongelooflijk belangrijk omdat ze veel voedingsstoffen beschikbaar maken voor de planten, verontreinigende stoffen afbreken en allerlei andere nuttige dingen doen. De Perfect Plant System Set van Dennerle bevat alle belangrijke meststoffen.

Planten zoals Cryptocorynes of Echinodorus, die een sterk wortelgestel hebben, kunnen voorzien worden van wortelbemesting. Hiervoor duw je de NutriBalls of PowerTabs met een pincet tussen de wortels in het substraat en zorg je er zo voor dat de zware feeders van voldoende voedingsstoffen worden voorzien - zoveel meststof kun je niet noodzakelijkerwijs via de waterkolom toevoegen! Vooral in garnalentanks is wortelbemesting een zeer goed alternatief voor zware voeders onder aquariumplanten. Wanneer is het tijd voor wortelbemesting? Als de nieuwe groei langzaam groeit en nogal bleek is, moet je voedingsstoffen toevoegen. Let op: Alles wat in de bodem zit komt beslist niet ten goede aan de algen... nog een punt in het voordeel van wortelbemesting!

Verlichting

De verlichting in het beplante gezelschapsaquarium of soortenaquarium kan energiebesparend worden gerealiseerd met behulp van Trocal TL-buizen of de Trocal LED van Dennerle. In een matig bemest aquarium zonder extra CO2-bemesting mag bij LED-verlichting de lichtintensiteit op de LED-regeleenheid slechts op gemiddelde intensiteit worden ingesteld of moet de verlichtingsduur worden beperkt tot 8-10 uur. Als er algen verschijnen, pas dan de bemesting aan of verminder de verlichting iets.

CO2

Als je CO2-meststof wilt toevoegen om de planten een kleine boost te geven en ze nog mooier te laten groeien, kan dit uiteraard ook in een aquarium met dieren. Het is mogelijk om een ​​bio-CO2 systeem of een complete CO2 set te bedienen met een gasdrukfles. In ons artikel “CO2 in het aquarium” hebben wij de voor- en nadelen van elk systeem uitgebreid uitgelegd. (ZORG ERVOOR DAT JE BIJ HET INSTELLEN LINKT) Het is belangrijk om het CO2-gehalte van het aquariumwater in de gaten te houden, zodat de dieren geen problemen krijgen met ademhalen. Het mag niet hoger zijn dan 20 mg/l. De Dennerle Dauertest van elegant glas of de Correct + pH langetermijntest maken het monitoren van het CO2-gehalte in het water heel eenvoudig. Bij de complete CO2-systemen wordt standaard een duurtest meegeleverd.

Twee soorten aquaria - focus op de aquariumplanten

Dan hebben we het aquarium, waarbij de focus duidelijk op de planten ligt. Vaak zijn dit zogenaamde Nederlandse aquaria met zeer weelderige beplanting in de klassieke plantenstraten, of een aquascape die een landschap boven of onder water in het aquarium nabootst en zowel planten als aquariumdecoraties zoals wortels of stenen gebruikt. Hier worden vaak zeer veeleisende planten gekweekt, zoals met rood blad of bijzondere bladvormen. Een plantenaquarium hecht veel waarde aan het uiterlijk van de planten en daarom draait zo’n aquarium vaak als het ware op volle toeren.

In een beplant aquarium of aquascape worden meestal slechts een paar functionele dieren gebruikt om eventuele algen tegen te houden, of een kleine school vissen of een groep garnalen als een vleugje kleur. Om deze reden zijn aquascapes en andere beplante aquaria meestal niet dichtbevolkt en produceren de dieren daarin niet veel macronutriënten of CO2.

Bemesting

Omdat hier niet zo veel dieren worden gevoerd en gehouden, kan een aquarium met de nadruk op het houden van planten zeer snel een tekort krijgen aan de macronutriënten nitraat, fosfaat en kalium, wat in een gezelschapsaquarium of soortenaquarium onwaarschijnlijk is. Hier moet je bij het bemesten zeker op de volledige aanvoer letten. Met Scaper's Green volledige meststof voor aquariums met sterke verlichting en veel planten kan het niet misgaan. Het kan worden gebruikt als wekelijkse meststof of als dagelijkse meststof. Daarnaast kun je de wortelplanten uiteraard mesttabletten of bijvoorbeeld Nurtriballs geven als je merkt dat ze wat verzwakken.

Verlichting

Ook in een beplant aquarium kun je optimaal profiteren van de verlichting. Goed verzorgde planten kunnen veel licht opnemen en zich vervolgens perfect ontwikkelen. Als er veel licht is, worden de meeste aquariumplanten erg gedrongen en compact, wat het aquarium een ​​zeer levendige, krachtige uitstraling geeft. Hier kan de belichtingsduur eenvoudig worden verlengd tot 10-12 uur per dag, eventueel zelfs met een lichtpauze tussen de middag, zodat de planten even kunnen uitblazen en dan weer aan de slag kunnen.

CO2

Geen plantenaquarium zonder CO2! Als een aquarium met sterk licht en een zeer goede bemesting op volle belasting wordt gebruikt, hebben de planten absoluut een goede toevoer van kooldioxide nodig. Hierbij kunt je er zelfs aan denken om het CO2-gehalte op 30 mg/l in te stellen, maar dit is alleen mogelijk als je in zo'n omgeving ongevoelige vissen of garnalen drijft. Blijf anders aan de veilige kant met 20 mg/l.

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup