Voer je garnalen op de juiste manier

Voer je garnalen op de juiste manier

Hoe voer je je garnalen?

Voor de verzorging van dwerggarnalen in het aquarium circuleren de wildste voertips, zelfs spaghetti of bananen worden hier af en toe aanbevolen - ook dingen die in de natuurlijke biotopen bijna nooit in de beekjes vallen! Als we willen weten hoe we garnalen goed moeten voeren, moeten we kijken naar wat ze thuis eten. Je realiseert je snel dat garnalen niet kieskeurig zijn met restjes en min of meer echt graven in wat ze vinden - maar ze vinden gewoon niet veel verschillende dingen.

De meeste dwerggarnalen eten bladeren in hun beekjes, die van de bomen vallen en dan in het water belanden. Verder natuurlijk planten en plantenresten. Het is niet uit te sluiten dat er soms fruit in de beek zit - maar zelden (meestal kronkelen de beekjes niet door boomgaarden).

Af en toe een insectenlarve, waterslak of zelfs een gevallen dier (maar ook hier - dit komt echt zelden voor en hoort zeker niet bij het hoofddieet). Naast bladeren voeden dwerggarnalen zich in hun zeer schone stromen voornamelijk met de groei die zich op alle oppervlakken vormt. Deze biofilms bestaan uit bacteriën (uitstekende eiwitleveranciers), algen, schimmels, gisten en andere micro-organismen. Ze bevatten veel eiwitten en bevatten mineralen - al met al behoorlijk substantieel.

Als je in het aquarium net zoveel zou voeren als in de beek zou gebeuren (bijvoorbeeld als er een grotere vrucht in het water valt), heb je ook al snel een enorm probleem. In de stroom heeft de garnaal een waterverversing van 100% per seconde, wat niet echt haalbaar is in het aquarium, en het filter wordt absoluut volledig overspoeld door zo'n plotselinge hoge voedingsbelasting. Dit leidt al snel tot enorme problemen zoals bacteriebloei en zuurstofgebrek in het uitgespoelde aquarium. Je aquariumbewoners kunnen er zelfs aan overlijden of ze worden er ziek van.

Garnalen voer je dus vrij spaarzaam in het aquarium. Je hoofdvoeding moet voornamelijk op planten zijn gebaseerd. Ook zijn hier overal eiwithoudende biofilms te vinden, zodat de garnalen zich in niet al te dichtbevolkte tanks gemakkelijk van eiwitten kunnen voorzien. Er zijn aanwijzingen dat garnalen reageren met vervellingsproblemen wanneer hun eiwit in het voer niet optimaal bruikbaar is, dus de eiwitinname moet zeker niet overdreven worden. Vlees van zoogdieren heeft geen zaken in het garnalenaquarium. Garnalen hebben geen darmspieren, ze duwen het voedsel er gewoon doorheen. Je hebt dus een bepaalde hoeveelheid nodig om de spijsvertering soepel te laten verlopen, en het mag niet te substantieel zijn. Dus vezels zijn echt heel belangrijk voor hen. Om het immuunsysteem van garnalen te stimuleren, is ß-glucaan nu een erkend middel - het komt voor in de buitenhuid van veel ziektekiemen en signaleert een verhoogd bewustzijn van het immuunsysteem van de garnalen - een "hallo-wake-up" voor de ziekteverdediging. Als je garnalenvoer koopt, moet je er altijd voor zorgen dat het ß-glucaan bevat.

Garnalen kunnen zwemmen, maar brengen de meeste tijd door op de grond of op andere oppervlakken in het aquarium. Het is dus best belangrijk dat het voer meteen naar beneden gaat en niet lang in het gebied blijft.

Een goed basisvoer voor elke dag bevat alle belangrijke voedingsstoffen en bouwstoffen die je garnalen nodig hebben voor een gezonde, niet te snelle, maar ook niet te langzame groei en goede voortplanting. Met een goed basisvoer zoals de direct zinkende ShrimpKing Complete van Dennerle kun je de behoefte van je dwerggarnalen goed dekken. De eiwitten en essentiële aminozuren in het Dennerle garnalenvoer zijn afkomstig van bacteriën en waterdieren en worden dus goed verdragen. Shrimp King gebruikt verschillende bladeren en bast als bron van vezels, en algen en verschillende groenten dienen als bron van vitamines. Om het immuunsysteem van de garnalen een boost te geven, hebben de voerontwikkelaars een flinke portie ß-glucaan uit gist toegevoegd.

In principe heb je niets anders nodig dan dit basisvoer met een matige garnalenbouillon. Maar garnalen zijn ook blij met een traktatie - en hier zijn pure plantaardige hapjes zoals de Crusta Spinazie Stixx of de Crusta Brandnetel Stixx van Dennerle het meest geschikt. Met een schuldig geweten snacken is geen probleem meer voor je garnalen. Ook met de vitaminerijke en mineraalrijke nano-algenvoerblaadjes kun je ze heel blij maken (je racerslakken trouwens ook in het aquarium). Shrimp King Snow Pops gemaakt van sojazemelen zijn niet alleen lekker en gezond, ze bieden je ook de mogelijkheid om je garnalen meerdere dagen te voorzien van goed voer waar ze letterlijk op vliegen. Omdat de hoogwaardige, eiwitrijke en vitale stof bevattende sojazemelen het water nauwelijks vervuilen, kun je het hier zelfs twee of drie dagen voeren. De pops vormen een voedergras waarin elke garnaal aan het voer komt. Dit voorkomt stress en maakt de Snow Pops een echte superfood voor garnalen.

Als jouw aquarium dichter bevolkt is, kunnen de garnalen niet langer genoeg biofilms vinden om zich te voeden. Dan moet je specifiek twee keer per week bijvullen met compatibele eiwitten, zodat je garnalenvrouwtjes nog eieren ontwikkelen en de eikwaliteit goed is. Met de Shrimp King Protein food sticks voor gerichte voedingssupplementen met hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren zit je hier zeker niet verkeerd. Als je water zeer weinig mineralen bevat, moet je mineralen aanvullen met het garnalenvoer - garnalen hebben een goede portie mineralen nodig voor hun schaal! Shrimp King Minerale voersticks bevatten goed bruikbare calcium voor een stabiele tankstructuur en het allround mineraal montmorilloniet, dat kan helpen bij vervellen. ShrimpKing Mineral smaakt niet alleen goed voor uw dwerggarnalen, het is ook ideaal voor het voeren van rivierkreeften, dwergkreeften, krabben en zelfs slakken - ze hebben ook calcium nodig voor hun schaal. Met de meest populaire garnalen voor het aquarium, de bijengarnaal en hun verwanten, zijn de kleinste dwergen niet echt mobiel. Bijengarnalenbaby's zijn de eerste levensdagen min of meer altijd op één plek. Als er geen eten is, pech! Om deze reden krijgt een aquarium met babygarnalen vaak stofvoer zoals de Shrimp King Baby microgranulaat. Het wordt gelijkmatig in het zwembad verdeeld, zodat iedereen zijn portie krijgt. Als de grotere garnalen er iets van vangen is dat niet erg, de Shrimp King Baby is ook een heel goed voer voor ze. Terwijl sommige mensen nog steeds over gekleurd voedsel praten, kijken anderen al uit naar mooie, kleurrijke garnalen ... natuurlijke astanxanthines maken ook deel uit van de dagelijkse voeding van garnalen in de natuur. Deze stoffen kunnen niet alleen kleuren, maar spelen ook een zeer belangrijke rol in het immuunsysteem van de garnaal! Deze natuurlijke kleurversterkers zitten in Shrimp King Color . Vooral kleurrijke garnalensoorten kunnen je een duwtje in de goede richting geven. Wat ze niet kunnen - een transparante garnaal veranderen in een felrode garnaal. Maar dat wil ook niemand. En dan hebben we de specialisten onder de garnalen - waaiergarnalen eten het liefst fijne drijvende deeltjes, die ze met hun waaiers uit het water filteren. Dit is best lastig in een schoon aquarium en daarom heeft Dennerle Shrimp King Atyopsis ontwikkeld, een speciaal stofvoer voor deze geweldige dieren. Ook blijft hij lang in het water drijven en zinkt niet te snel, waardoor je Atya, Atyopsis en Atyoida waaiergarnalen goed verzorgd worden.

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup