Aquascaping - Tools voor je aquarium

Aquascaping - Tools voor je aquarium

Plantpincet en gereedschap voor aquaria!

Waarom überhaupt speciale tools voor het aquarium?

Vooral in een nanotank is het erg moeilijk om fijne planten te kweken als je alleen je vingers als gereedschap hebt. Je kunt natuurlijk een normaal pincet of een huishoudschaar gebruiken, maar dat is niet erg handig. De meeste gereedschappen die in het huishouden worden gebruikt zijn namelijk te kort. Dat maakt het werk erg vervelend. Aquascaping-tools zijn veel beter geschikt voor werkzaamheden in het aquarium omdat ze van een goede lengte zijn. Zo hoef je niet halsoverkop het aquarium in te duiken, kun je comfortabel van bovenaf met de tool naar beneden en hoef je je armen niet nat te maken.

Welke tool voor welk doel?

Plantenpincet:

Met een plantenpincet kun je je aquariumplanten bijzonder effectief in het substraat planten. De plantenpincet XL van Dennerle is maar liefst 45 cm lang en kan dankzij de dunne punten overal komen, ook op moeilijk bereikbare plekken tussen stenen of wortels. De grijpvlakken zijn geribbeld en houden de planten stevig vast zonder ze te knijpen. Je kunt het pincet ook gebruiken om mestballen of mestcapsules (Dennerle NutriBalls of PowerTabs) in het substraat dicht bij de wortels van je aquariumplanten te laten zinken als de planten een extra portie voedingsstoffen willen. Je kunt dit pincet ook gebruiken om alles uit je aquarium te vissen wat er niet thuishoort - dode planten of andere overblijfselen. En je kunt ze zelfs gebruiken om snel door het substraat te prikken als je vermoedt dat er iets aan het rotten is. Natuurlijk bevat Dennerle's Nano Aquascaping Set ook een plantpincet die net als de grote zus in XL werkt, maar veel beter geschikt is voor een kleiner nano-aquarium omdat ze aanzienlijk korter zijn met een totale lengte van 27 cm. Hierdoor kun je zelfs in kleine blokjes in elke hoek komen en vaardiger manoeuvreren.

Planttips:

Als je de bladeren van je stengelplanten niet helemaal afsnijdt op het stuk dat de grond in gaat, maar de bladsteel en een klein deel van het blad laat zitten, heb je een soort kleine weerhaak gemaakt dat je stengelplant ze in de grond houdt en voorkomt dat ze gaan drijven. Nog een tip: het gebruik van voorgrondplanten kan je tot wanhoop drijven, zelfs met een pincet zijn de wortels vaak te fijn. en het drijfvermogen is te hoog. Met een trucje kun je dit eenvoudig verhelpen. Bij conventioneel gekweekte waterplanten met steenwol aan de wortels niet alle steenwol verwijderen, maar de bovenste centimeter dicht bij de plant laten. Wanneer het wordt ingebracht, werkt het als een anker en verhoogt het de hechting van de plant aan het substraat. Dit werkt natuurlijk niet bij in vitro gekweekte planten... hier is geen steenwol. Bestrooi ze na het planten heel voorzichtig met wat aquariumgrind of aarde zodat ze licht bedekt zijn. Het extra gewicht houdt ze laag totdat ze wortel schieten. Grof substraat kun je ook afdekken met een laag fijn substraat, waarin de fijne wortels van de voorgrondplanten veel sneller voet aan de grond kunnen krijgen en een beter houvast vinden.

Schaar:

Het gebruik van een plantenschaar spreekt voor zich. Het is goed voor het inkorten van moskussens die te groot zijn, stengelplanten die te lang zijn geworden, je kunt het gebruiken om oude bladeren die lelijk zijn geworden te verwijderen of om te grote rozetplanten uit te dunnen en in te korten. Het doet ook goed werk bij het voorbereiden van de planten voor het planten. Je kunt het gebruiken om de wortels in te korten tot 3-4 cm lengte zodat ze direct na het planten beter vertakken en niet bekneld raken bij het planten. De nano-plantenschaar in de nano-aquascapingset van Dennerle is 25 cm lang en zeer wendbaar, ook in kleine aquaria.

Planttip:

Als je naaldranden plant, snij je eenvoudig de fijne bladeren ongeveer 1-2 cm boven de wortels af. De plant maakt van onderaf nieuwe bladeren en wordt erg mooi. Het zou sowieso de oude bladeren afwerpen en de teken in het aquarium kunnen eindeloos vervelend zijn omdat ze echt in elke hoek blijven steken.

Nog een kleine tip: Als je stengelplanten hebt gekocht in potten die in steenwol zitten en je jezelf het gedoe van het afbijten van de steenwol wilt besparen (wat elke aquariaan maar al te goed zal begrijpen, er is eigenlijk niets vervelender bij het voorbereiden van de planten) - snij gewoon de stelen boven de pot af en verkort de onderste 3-5 bladeren zoals beschreven in de eerste kleine tip hierboven. Stamplanten staan erom bekend ongelooflijk snel te wortelen, dus je kunt gewoon de kale stengels erin doen en de plant de rest laten doen.

Grindspatel:

Gebruik de grindspatel in de nano aquascaping set om de ondergrond mooi glad te strijken. Niets bederft het uiterlijk van een anders liefdevol en zorgvuldig opgestelde aquascape als een ongelijk verdeelde, ongelijke bodem vol hobbels en gaten. Dat hoeft niet... de grindspatel uit Dennerle's Nano Aquascaping Set heeft een totale lengte van 32 cm en twee spateluiteinden van verschillende breedte, een 15 en een 68 mm breed. Hiermee trek je ofwel de grond plat of zelfs tussen wortels of stenen.

Cleanator:

De Dennerle Cleanator is niet per se een klassiek hulpmiddel voor aquascaping, maar het is een handig hulpmiddel in het aquarium. Met de dubbelzijdige spons maak je je aquariumruiten perfect schoon en de zilverachtige, ruwe roestvrijstalen kant pakt zelfs vlekken en afzettingen van harde en hardnekkige algen zoals vlekalgen of aangekoekte algen. Gegarandeerd krasvrij, roestvrij staal is zachter dan glas, en de sponskant sowieso.

Nano-alginator:

De Nano Alginator is ook een handig klein schoonmaakhulpje voor het aquarium, vooral voor Nano Cubes en Scaper's tanks met hun gebogen hoeken aan de voorkant. Het reinigingsoppervlak is licht afgerond, dus het komt prima in die hoeken, iets wat traditionele magnetische schijfreinigers niet kunnen. Het extra platte binnendeel glijdt gemakkelijk achter de technologie en duwt door allerlei decoraties zonder te haken. De neodymium-magneet is met een houdkracht van 2,5 kg echt sterk en betrouwbaar.

Het gebruik van de Dennerle Cleanator en/of de Nano Alginator is sterk aan te raden, zeker voor het maken van foto's in het aquarium, anders stamp je urenlang allerlei deeltjes op de aquariumruit uit je foto's. Je hebt waarschijnlijk wel betere dingen te doen... zoals vlekvrij genieten van je aquarium.

Wij wensen je veel plezier met je aquarium!

Met vriendelijke groet, Chris Luckhaup