Voer siervissen op de juiste manier

Voer siervissen op de juiste manier

Hoe voer je siervissen eigenlijk?

Voer vissen correct, voorkom problemen in het aquarium

Visvoer is een uiterst belangrijke en vaak zeer onderschatte factor in het aquarium. Het dient niet alleen om de siervissen te voeren, maar kan bij een verkeerde omgang ook voor problemen in het aquarium zorgen. Vaak komt het echter voor dat je het directe verband tussen de problemen en het visvoer niet kunt onderkennen. Zoveel aquarianen hebben zich vastgebeten in onzin als algenplagen en komen en komen niet naar de pot omdat ze niets aan het eten veranderen - omdat ze het verband met het eten niet eens zien.

Maar als je de oorzaak niet wegneemt, is er geen duurzame oplossing!

Goedkoop vlokkenvoer van wat grof gemengde ingrediënten, gekocht in een blik van 1000 gram, dat lang in de kast staat en gewoon aan alle vissen in het aquarium wordt gevoerd, kan voor problemen zorgen: van zieke vissen, veel te vroeg doodgaan , maar ook slakken- en algenplagen, ongeschikt visvoer kan de oorzaak zijn van veel lelijke dingen in het aquarium.

Verbinding met slakkenplagen!

Een veel gehoorde tip in de groepen op bijvoorbeeld Facebook is dat als er te veel aquariumslakken zijn, je ze gewoon een stuk minder moet voeren – maar sommige mensen voeren heel weinig en hebben toch een slakkenprobleem. Als het voer niet voldoet aan de behoeften van de vissen, of als het goedkope voer iets bevat dat moeilijk verteerbaar is, blijft er simpelweg te veel over... De vis kan dergelijk voer niet goed gebruiken de vist poept de voedingsstoffen weer uit. De slakken zijn blij omdat ze ook de resten van vissen eten; ze zijn op dit moment vrij pijnloos. De arme vissen verhongeren en de slakken zijn nog steeds gelukkig. Verdorie, je hebt tevergeefs niet genoeg gevoed!

Algenplagen en visvoer!

Hetzelfde geldt voor algenplagen en algenbloei. Als de vis de voedingsstoffen uit het voer niet benut, komen ze er weer uit. Ze kunnen gemakkelijk uit de visuitwerpselen in het water sijpelen en niet alleen de aquariumplanten, maar ook de algen “bemesten”. Je kunt dan wanhopig vechten tegen de bemesting, CO2 aan het aquarium toevoegen en dergelijke - als je hetzelfde slechte voer blijft geven en de andere maatregelen niet consequent opvolgt, zullen er ook hier altijd problemen zijn.

Visvoer en troebel water!

Troebel water is vaak te wijten aan bacteriebloei. Dit kun je zien aan het feit dat het water witachtig, troebel en niet groen of bruin is. Houd een witte klantenkaart kort in het water vlak achter het raam als je niet zeker weet of je water een groene tint heeft. Bacteriën hebben – net als algen – voedingsstoffen nodig, en slecht gebruikt visvoer levert ze precies dat. Ook hier is goed visvoer met gemakkelijk bruikbare voedingsstoffen een verzekering tegen troebel water en bacteriebloei.

Hoe herken je goed visvoer?

Goed visvoer wordt volledig aangegeven – een transparante lijst van alle ingrediënten en grondstoffen op het etiket is een goed begin! Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen goedkope vulstoffen in zitten. De aanwezigheid van lokstoffen is ook niet zo'n goed teken; soms worden de smaakstoffen gebruikt om inferieure grondstoffen te verhullen die de vis tijdens zijn leven niet zou eten. Vismeel is ook geen goed voedsel voor alle vissen - heel weinig vissen zijn roofvissen die andere vissen eten, maar eerder alleseters die zich voornamelijk voeden met insecten, planten en algen. Zelfs de pure carnivoren onder de vissen, zoals betta's, eten in de natuur geen andere vissen, maar eerder wormen, insecten, insectenlarven en kleine kreeftachtigen.

Hard voer versus zacht voer!

Hard voer korrels kunnen bij een beet zelfs een gevoelige vissenmond verwonden, wat tot schimmelinfecties kan leiden. Dat willen wij niet! Een zacht voergranulaat lijkt niet alleen op de voedseldieren die in de natuur voorkomen, maar beschermt de vissen ook actief tegen de gevolgschade van ongeschikt voer.

Welk voer is goed voor mijn vissen?

De alleseters

In een gezelschapsaquarium is het lastig om gericht te voeren. Het goede nieuws: de meeste populaire aquariumvissen zoals guppy's, neons, maanvissen, veel meervallen enz. zijn alleseters en kunnen uitstekend overweg met een dieet dat uit plantaardige en dierlijke componenten bestaat. Het granulaatvoer Dennerle Complete Gourmet Menu is bijvoorbeeld zo'n uitgebalanceerd voer met een zachte consistentie, net als de Complete Gourmet Flakes . Hier is geen vismeel gebruikt en de voedingsstoffen zijn zo verteerd dat de vissen deze zeer goed kunnen benutten en daardoor minder rijke ontlasting produceren.

Als je nog meer mooie kleuren bij je vissen wilt bewonderen, kun je ook de Dennerle Color Booster gebruiken Om op terug te vallen. Hier heeft Dennerle eenvoudig wat astaxanthine aan het hoofdvoer toegevoegd, wat je vissen nodig hebben om mooie kleuren te kunnen ontwikkelen.

Als je de neiging heeft om kleine vissen in je aquarium te houden, is het de moeite waard om eens naar de Neon & Co. Booster van Dennerle te kijken. De fijnere voerkorrels zijn specifiek gericht op tetra's, rasbora's en barbelen en ook op guppy's in het aquarium, die het misschien wat lastiger hebben met de grotere granulaatbrokken van het hoofdvoer. Ook hier worden de behoeften van alleseters perfect gedekt, en dekken hoogwaardige insecten en krill de behoefte aan dierlijke eiwitten, terwijl hoogwaardige plantaardige componenten het vegetarische deel dekken, wat deze kleine alleseters ook nodig hebben.

De Guppy & Co. Booster is ook gericht op alleseters. Het bevat veel natuurlijke ingrediënten die als kleurversterker werken en voor prachtige kleuren kunnen zorgen, vooral voor de kleurrijke guppies. De gevoelige en nu helaas ook behoorlijk ziektegevoelige guppies worden bovendien ondersteund met een mix van immuunversterkende ingrediënten zoals bèta-glucaan. Er is hier een hoger plantengehalte omdat guppies in de natuur ook graag iets groens eten.

Dennerle's Cookies Special Menu is ook ontworpen voor alleseters. Deze snel zinkende voedselchips dienen de bodembewoners onder de allesetende aquariumvissen, d.w.z. pantsermeervallen, modderkruipers, snoeken en doornogen en veel meervallen. Uiteraard zullen één of twee guppy's aan de lipjes plukken, maar doordat de koekjes snel zinken krijgen de bodembewoners in het aquarium toch hun rantsoen.

De specialisten!

Maar er zijn niet alleen alleseters in het aquarium, maar ook voedingsspecialisten. Vechtvissen zijn daar bijvoorbeeld één van. In de natuur zijn het pure carnivoren en eten ze in uitzonderlijke gevallen niet eens aan algen. Een dieet dat te veel plantaardige componenten bevat, zorgt ervoor dat hun darmen aan elkaar plakken. Ze kunnen hierdoor zelfs eerder ziek worden of overlijden, dat wil niemand! Diepvriesvoer en levend voer zijn voor hen een goede keuze, maar als je geen ruimte hebt in de vriezer of niet houdt van stinkende levende voedingsculturen op de vensterbank, heeft Dennerle met de Betta Booster een alternatief op de markt gebracht. Er is ook een groentegehalte aanwezig, maar dit is relatief aanzienlijk lager dan bij algemeen visvoer. Waarom zitten daar überhaupt planten in? Het is heel simpel: zelfs in de natuur eten betta's plantaardig voedsel, namelijk de darminhoud van hun prooi, die zich voornamelijk voedt met algen en dergelijke! Overigens is de Betta Booster ook prima voer voor goerami's en goerami's.

Het Dennerle Pleco Menu is specifiek gericht op meervallen die vooral algen van de ramen en decoraties in het aquarium verwijderen en ook andere begroeiing eten. Het bevat bladeren, die de meerval voorzien van vezels voor een goed functionerende darm, vitaminerijke groenten en uiteraard algen. Een klein deel van de insectenlarven en schaaldieren imiteert het dierlijke deel van de groei dat meervallen van nature absorberen. De harde munten zorgen ervoor dat de meervallen hun voedsel niet zomaar kunnen opzuigen, maar dat ze hard moeten werken om er iets van te bemachtigen - net als in de natuur! Dit zorgt voor afwisseling en gaat verveling in en voor het aquarium tegen.

Goldy Booster is een speciaal granulaat voor goudvissen. Ze hebben ongeveer de helft dierlijke en de helf plantaardige ingrediënten nodig, en ze houden van iets grotere korrels.. Wat fijn dat het bijzondere hoogwaardige Dennerle voer nu ook verkrijgbaar is voor goudvissen en hun kweekvormen zoals Lionhead, Shubunkin en Comet!

Laten we verder gaan met de voedingsspecialisten... daar horen ook de prachtige cichliden uit Afrika en Zuid-Amerika bij. Veel cichliden en dwergcichliden zijn geen alleseters, maar eerder boometers (dat wil zeggen meestal vegetariërs, met af en toe een klein krabje dat nog in de algen zat) of de meer roofzuchtige cichliden (die nog steeds een bepaalde hoeveelheid plantaardig voedsel opnemen via de darmen van hun algen). Met Cichlid Veggy voor de algeneters en vegetariërs onder de cichliden en met Cichlid Carny voor de carnivoren heeft Dennerle nieuwe normen gezet in de voeding van cichliden en dwergcichliden in het aquarium.

Natuurlijk brengt Dennerle ook een eerbetoon aan de koning van het aquarium, de discus. De discus is vaak lastig te houden omdat ze niet alleen hoge eisen stelt aan de waterwaarden, maar ook omdat kunstvoeding moeilijk te verkrijgen is. Diskus Soft is een speciaal zacht granulaat dat aanvoelt als zachte insectenlarven in de discusmond en zorgt voor een geweldige eetervaring voor de schijven. Bovendien zijn de prachtige discusvissen perfect voorzien van alle dierlijke en plantaardige ingrediënten die ze nodig hebben. Gebruik van natuurlijke waterdieren als eiwitleveranciers – hier zijn geen zoogdieren gebruikt, wat belangrijk is voor de gezondheid van de schijven. Klassieke runderhartvoeding is nu zeer controversieel.

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup