Aquascaping

Aquascaping

Aquascaping is inspiratie

Wat is aquascaping precies?

Bij aquascaping is de natuur – nog meer dan bij aquaria in het algemeen – de inspiratiebron. Takashi Amano demonstreerde dit met zijn natuurlijke aquaria. Hier concentreer je je niet zozeer op onderwaterlandschappen, maar krijg je eerder ook ideeën uit "normale" landschappen boven water. De naam aquascaping is afgeleid van de Engelse term ‘landschap’ en het Latijnse woord voor water, aqua – letterlijk: dit zijn landschappen onder water.

De stijlen van aquascaping

Er zijn hier heel verschillende stijlen, maar ze zijn allemaal gebaseerd op natuurlijke landschappen boven het water. Aquascaping is een op de natuur geïnspireerde kunstvorm van aquariumontwerp. Je vindt hier jungle-indelingen waarin aquariumwortels kunstig zijn omgezet in junglebomen, maar er zijn ook graslandschappen (genaamd Iwagumi) waarin alleen lage bodembedekking wordt gebruikt en de indeling verder is vormgegeven met rotsen van verschillende groottes. In Iwagumi gebruiken mensen graag een oneven aantal stenen en een merkbaar grotere hoofdsteen om de lay-out een visueel gevoel van harmonie te geven. Ook zijn er bostaferelen en gedetailleerde aquascapes waarin alleen een met mos bedekte wortel in een rotswand wordt geënsceneerd of een overwoekerde boomstronk; je kunt berglandschappen creëren met aquariumstenen, een kloof creëren met stenen in het aquarium, een stapel dode hout waar varens en mossen doorheen groeien, ... je fantasie kent werkelijk geen grenzen!

Bronnen van inspiratie

Aquascapers vinden hun inspiratie in de natuur; ze houden hun ogen open tijdens het wandelen, maar kijken uiteraard ook naar andere aquascapes of documentaires over exotische landschappen. Uit deze indrukken ontstaat een idee voor de indeling in het hoofd van de aquascaper. Details zijn niet echt belangrijk - niemand weet tenslotte op welk origineel je bent gebaseerd... maar de sfeer moet worden overgebracht.

Het aquarium - de Scaper's Tank

Speciaal voor aquascapers biedt Dennerle de stijlvolle Scaper's Tank aan. Dit aquarium heeft een groter oppervlak in vergelijking met de hoogte dan de Nano Cube, wat het ontwerp veel eenvoudiger maakt en meer ruimte laat voor creativiteit bij aquascaping. De stijlvolle Scaper's Tank is verkrijgbaar in een uitvoering met 35 liter (40 x 32 x 28 cm) en met een inhoud van 55 liter (45 x 34 x 36 cm). Het is verkrijgbaar in twee verschillende versies. Er is de Nano Scaper's Tank-set, die het aquarium zelf, een afdekplaat en een warmte-isolerend kussen bevat. De complete set Scaper's Tank Basic LED bevat bovendien een passend formaat filter en zeer stijlvolle, minimalistische LED-verlichting, die zelfs voor veeleisende planten voldoende licht geeft.

Een kleine tip: de Scaper's Tank is met zijn grote bodemoppervlak ook zeer geschikt voor het houden van garnalen en vooral voor dwergkrabben!

Accessoires - achterwandfolie

Voor de Scaper's Tank is een zwarte achterwandfolie verkrijgbaar, die dankzij de hechting blijft zitten en er dus geen lijm nodig is. Leg het aquarium eenvoudig op de voorruit (op een handdoek of iets dergelijks zodat er geen krassen ontstaan), spuit wat water op de buitenkant van de achterwand en breng langzaam de folie aan. Bij de grote Scaper's Tank is de onderste 3 cm van de achterwand niet afgedekt met folie - dit zie je later in de opzettank ook niet terug.

Bodemstructuur

In principe wordt voor de planten in aquascape vaak actieve grond gebruikt. Speciaal voor dit type beplante aquarium biedt Dennerle de Scaper's Soil aan. Actieve grond slaat voedingsstoffen op en verzacht het water. Hierdoor kunnen de planten de voedingsstoffen veel beter benutten. Een speciale bodembemesting is hier niet meer nodig.

Je kunt het substraat naar achteren laten rijzen, zodat er een mooi diepte-effect in het aquarium ontstaat. Een naar achteren oplopend substraat ziet er interessant en ruimtelijk uit, waardoor het aquarium veel groter lijkt. Steile hellingen kunnen na verloop van tijd gaan wegglijden, waardoor ze vlakker worden. Dit kan enigszins worden voorkomen door de taluds te ondersteunen en te stabiliseren met stenen en door het planten van bodembedekkers. De wortels houden het substraat ook stevig vast.

Natuurlijk kun je in onbeplante delen van een aquascape ook mooie accenten zetten of contrasten creëren met zand of het geweldige Plantahunter natuurgrind van Dennerle - dit maakt de inrichting veel natuurlijker en spannender! Met grof grind of licht zand kun je paden of beekjes aangeven en de aquascape nog meer dynamiek geven.

Inrichting - Hardscape

Stenen en/of wortels worden hardscape genoemd. Ze vormen het raamwerk voor een aquascape. Bij aquascaping zijn deze materialen veel belangrijker, ze vormen een integraal onderdeel van het totale kunstwerk en zijn zeker geen mooi detail zoals bijvoorbeeld in het Nederlandse aquarium, waar planten de hoofdrol spelen en wortels misschien alleen maar inbegrepen. Bij aquascaping zijn wortels en stenen echter super belangrijk!

De hardscape is gedeeltelijk beplant met mos of varen. Enerzijds ziet het er super natuurlijk uit, anderzijds kun je er lelijke stukken mee visueel accentueren en overgangen verbergen. Als de wortels niet zo stabiel zijn, kun je ze ondersteunen met bijvoorbeeld stenen en ze vervolgens een beetje verbergen met middengrondplanten.

Inrichting - Planten

Natuurlijk kunnen echte planten niet ontbreken in een aquascape - naast de reeds genoemde epifyten zoals varens, mossen, Anubias en Bucephalandra spelen ook andere planten een belangrijke rol die in de rest van het aquarium een ​​schimmig bestaan ​​leiden: de grond bodembedekkers op de voorgrond zijn in een aquascape meestal erg belangrijk. Vooral bij het ontwerp van de Iwagumi zijn er geen andere planten gebruikt! Bodembedekkers zoals de populaire Glossostigma of Kuba dwergparelmoer hebben een goede toevoer van licht en voedingsstoffen nodig, zodat ze dicht groeien en laag blijven. Iets minder veeleisend, maar daarom niet minder mooi, is de Marsilea-klavervaren, die ook heel goed overweg kan met minder intense verlichting.

In een aquascape mogen de planten vaak naar achteren omhoog komen - hoge planten in het midden of zelfs op de voorgrond van het aquarium zouden volkomen zinloos zijn, omdat ze het zicht op de inrichting volledig zouden belemmeren. Daarom zijn hoge planten naar achteren geplaatst. Middelgrote planten zoals varens, Cryptocorynes, Anubias of Lagenandra worden in de middengrond geplaatst. Ze verdragen meestal wat meer schaduw en kunnen ook onder hardscape goed groeien.

Hoge stengelplanten daarentegen worden op de achtergrond geplaatst, waar ze een prachtige achtergrond vormen voor het natuurlijke landschap en zelfs op een bos kunnen lijken.

Aquariumtechnologie - controleverwarming

De meeste aquariumplanten komen uit de tropen en houden niet zo van koud water. Een temperatuur van 22-25°C is ideaal.

Passend bij de kleine watervolumes van de Scaper-tank biedt Dennerle een breukvaste, energiezuinige regelverwarming aan, die slechts 9 mm dik is en niet veel ruimte in beslag neemt. Door de donkere kleur is de kleine verwarming zeer onopvallend, wat een voordeel is bij aquascape. De verwarmer is elektronisch beveiligd tegen oververhitting en drooglopen en is vervaardigd in de EU.

Aquariumtechnologie - rugzakfilter

Past de nano-hoekfilter helemaal niet in de indeling? Begrijpelijk. Voor de Scaper's Tank biedt Dennerle de Scaper's Flow aan, een aangebouwd filter met een verstelbare Lily Pipe als filteruitlaat. Deze bloemvormige pijp is niet alleen bijzonder mooi, maar zorgt ook voor een mooi verdeelde stroming. Afhankelijk van de instelling kun je er zelfs een kleine draaikolk mee creëren op het wateroppervlak, die eventueel aanwezig schuim en kleine zwevende deeltjes zeer effectief verwijdert. Voor de laatste foto van de aquascape om het voltooide zwembad te presenteren, wordt het rugzakfilter eenvoudigweg verwijderd. Het filtermateriaal is al inbegrepen in dit Hang On-filter: dit omvat een voorfilterspons, een fijn filterkussen en hoogwaardig biofiltermateriaal. Het water wordt mechanisch en biologisch gereinigd.

Accessoires - Nano Bio CO2

Planten hebben koolstof nodig om te groeien, maar denk je dat conventionele CO2-systemen een beetje te groot zijn voor de tank van jouw scaper? Ben je een beginner in aquascaping en wil je eerst het CO2-gebeuren uitproberen? Speciaal voor deze koffer biedt Dennerle het biologisch werkende Nano Bio CO2 aan voor aquaria tot 60 liter. Hij levert gedurende 30 dagen gelijkmatig CO2 in fijne belletjes en wordt eenvoudig aangesloten op het nano-hoekfilter. Uiteraard kun je de Dennerle CO2-systemen op gecomprimeerd gas ook op je Scaper's Tank gebruiken, met alle voordelen die zo'n systeem biedt.

indeling

Bij aquascaping werk je graag met visuele aandachtspunten. Dat wil zeggen dat je niet alles willekeurig gebruikt, maar dat je de planten graag in kleine groepjes of struiken plaatst, zodat het oog rustpunten kan vinden. Het is geweldig als groepen planten op een andere plaats worden herhaald, groter of kleiner. Als je bijvoorbeeld een grotere struik maakt van een groep Rotala aan de linkerkant, is het zinvol om dezelfde plant opnieuw aan de rechterkant van het aquarium te plaatsen , dit keer maar als iets kleinere struik.

Uitzondering: Je kunt voorgrondplanten ook mengen, door bijvoorbeeld een paar naalden met hun stengelachtige bladeren tussen de ronde glanzende bladeren te plaatsen, dit ziet er veel natuurlijker uit.

Een mooie wortel of grote steen kan ook een geweldig visueel middelpunt creëren.

In de regel worden deze blikvangers niet direct in het midden van de aquascape geplaatst - dat zou er heel onnatuurlijk uitzien. De indeling wordt beter en harmonischer als de visuele focus iets van het midden naar links of naar rechts wordt verplaatst - dit komt overeen met de gulden snede, die het aquarium grofweg in een lengteverhouding van 2:1 verdeelt. Bij de 45 cm lange Scapers' Tank plaatst je bijvoorbeeld een solitaire plant of een spectaculaire wortel op ongeveer 15 cm afstand van de rechter- of linkerrand, bij de 40 cm lange Scapers' Tank plaatst je deze dan op ongeveer 13 cm afstand .

Bemesting van planten

In een aquascape met sterke verlichting (we onthouden het – de voorgrondplanten hebben dat nodig!) en met CO2 hebben de planten uiteraard ook veel voeding nodig. Voedingstekorten kunnen tot algenplagen leiden. Daarom heeft Dennerle speciaal voor de scapers een bemestingsconcept ontwikkeld. Met de hoogwaardige meststof Scapers' Green geef je je planten ook onder deze perfecte groeiomstandigheden voldoende voedingsstoffen. Algen maken dus geen schijn van kans.

Bewoners

Bij aquascape spelen de toeters en bellen een ondergeschikte rol. Vanwege het hoge aanbod aan voedingsstoffen worden dwerggarnalen niet volledig aanbevolen. Bijengarnalen en Taiwanese garnalen houden bijvoorbeeld niet van zo rijk aan voedingsstoffen in hun water. Wat zeker werkt zijn Neocaridina garnalen zoals de populaire Red Fire of Red Cherry. In grotere aquascapes kun je ook vissen houden waarvan de eisen aansluiten bij de omstandigheden in de aquascape (zacht water en niet te hoge temperaturen). Enkele waterslakken zijn goed tegen opkomende algen als het aquarium voldoende groei heeft ontwikkeld; vliegslakken of geweislakken zijn uitstekende algeneters.

Zorg

In een aquascape is iets meer verzorging nodig dan in "normale" standaard aquaria, omdat de planten hier onder zeer goede groeiomstandigheden snel groeien. Maar maak je geen zorgen, regelmatig snoeien zorgt er niet alleen voor dat de planten prachtig bossig worden, het werkt bijna meditatief en kan worden beschouwd als een kleine vakantie uit het dagelijks leven!

Dagelijks werk: De dieren (indien aanwezig) worden gevoerd en gecontroleerd op eventuele gezondheidsproblemen. De planten worden bemest met dagelijkse bemesting, het filter wordt gecontroleerd of deze soepel loopt, evenals de CO2-toevoer.

Wekelijks werk: Bij zwaar bemeste aquaria raden wij een wekelijkse waterverversing van ca. 50% aan. Om dit te doen, wordt ongeveer de helft van het aquariumwater afgevoerd en vervangen door vers water. Je kunt van deze gelegenheid gebruik maken om de ramen van het aquarium schoon te maken - ook al ziet het er niet naar uit dat je dat moet doen, hier blijft altijd een bepaalde hoeveelheid film achter. Als je het echt ziet, heb je een probleem en veel werk, dus het is beter als je de Dennerle Nano Alginator één keer per week gebruikt en geen stress hebt.

Bij het verversen van het water kun je ook de planten afknippen en oude of vergeelde bladeren verwijderen.

Je kunt ook mossen opbinden en misschien zelfs het substraat een beetje stofzuigen met de mulchklok . Dit is vooral aan te raden als je lichtere zandpartijen in je aquascape hebt.

Incidenteel werk: Als de stroom van het filter merkbaar afneemt, moet je het filtermateriaal goed onder stromend water spoelen om vuil en puin te verwijderen.

Dat is alles - het is eigenlijk perfect! Veel plezier met het vormgeven en implementeren van je creatieve ideeën in je kleine miniatuurlandschap in een glas!

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup