Waterbehandeling

Waterbehandeling

Waterbehandeling voor siervissen

Niet al het kraanwater is hetzelfde, en als het in het ene aquarium goed werkt, wil dat nog niet zeggen dat het het in een ander aquarium in een ander gebied net zo goed zal doen.

Welke waterwaarden hebben mijn aquariumdieren nodig?

Je moet goed kijken - niet elke vis verdraagt elk type water - zeker als je ze wilt kweken - en bij ongewervelde dieren zoals garnalen wordt het al snel echt kritiek als de waterwaarden in het aquarium niet goed zijn. Niet alleen de waterhardheid speelt een rol, maar ook zaken als nitraat of fosfaat. In sommige gebieden wordt regelmatig het maximumgehalte van 50 mg/l nitraat bereikt en dit kan bij gevoelige garnalen tot vervellingsproblemen en zelfs de dood leiden. In feite hebben Sulawesi-garnalen water van een heel speciale samenstelling nodig om te kunnen overleven. Maar ook aquariumvissen zoals de discus houden niet van hard water, en anderen zoals de kleurrijke cichliden uit de Afrikaanse meren van de Tanganyika Rift Valley en Malawi mogen niet in zuur zacht water worden gehouden. Zacht water is ook absoluut noodzakelijk voor het kweken van veel tetra's, ook al is het mogelijk om ze in harder water te houden, zoals het geval is bij de rode neontetra.

Pas het water aan de vissen aan en niet andersom!

Maar ook als de vissen of garnalen net harder water verdragen, moet je je afvragen of je een zachtwaterdier echt in hard water moet dwingen als het ook anders kan. Natuurlijk kun je bij de keuze van de aquariumdieren je gewoon beperken tot wat goed werkt met de in het leidingwater aangegeven waterwaarden, maar je kunt het water ook net zo goed aanpassen aan de garnaal. Dit gaat heel eenvoudig met osmosewater en een bijbehorend mineraal zout.

Giftige stoffen in kraanwater!

Zelfs als de waterwaarden die we kunnen meten in leidingwater correct zijn, zijn er nog veel andere factoren die ook gevaarlijk kunnen zijn: Chloor toegevoegd aan leidingwater wanneer er bacteriële besmetting is, is absoluut dodelijk voor bijvoorbeeld onze aquariumdieren. Het doodt garnalen in seconden, en vissen kunnen ook ernstig worden beschadigd en zelfs sterven. Zware metalen zoals koper komen vrij uit oude waterleidingen en zijn ook dodelijk giftig voor garnalen. Werkt het al jaren goed in leidingwater? Dit is helaas geen garantie, maar het kan ieder moment gebeuren dat het water wordt ontsmet met chloor of zilver (vaak zelfs zonder waarschuwing). Absoluut onschadelijk voor mensen, absoluut dodelijk voor garnalen. Soms worden de gevreesde polyfosfaten aan het kraanwater toegevoegd, wat zelfs de voortplanting van vissen kan stoppen en paaischimmels bij krabben kan veroorzaken. Ze kunnen ook algenplagen veroorzaken. Om deze reden besluiten veel verantwoordelijke aquarianen om hun water te behandelen en een osmosesysteem te gebruiken.

Waterbehandeling - voor welke aquariumbewoners is zinvol?

Of het zinvol is om behandeld osmosewater in het aquarium te gebruiken, hangt af van een aantal factoren. Uiteindelijk moet elke aquariaan voor zichzelf beslissen of water moet worden behandeld voor minder gevoelige dieren zoals Neocaridina-garnalen of robuustere vissen. Dit hangt natuurlijk tot op zekere hoogte af van de waterkwaliteit. Veel aquariumbezitters hebben echter ervaren dat hun robuustere aquariumdieren zich plotseling veel beter voelden in behandeld osmosewater, dat ze beter aten, dat hun kleuren mooier werden, zich beter voortplantten en er over het algemeen gezonder en gelukkiger uitzagen.

Hoe werkt osmose?

Het osmosesysteem is uitgerust met een membraan dat de kleine watermoleculen doorlaat, maar verder niets. Het water dat hier wordt gewonnen is dan ook zeer zuiver. De Dennerle Osmose Professional 190 heeft een maximale opbrengst van 190 l per dag (bij 25° en 4,1 bar druk). De verhouding osmosewater tot restwater is 1:2,5 - 1:4 (afhankelijk van de temperatuur en de waterdruk). Dit systeem is voorzien van een spoelklep, die zorgt voor een langere levensduur van het membraan en een hoge continue prestatie, waarmee u prestatieverlagende afzettingen op het membraan verwijdert. Heeft u minder osmosewater nodig, dan is de Osmose Compact 130 met een maximale capaciteit van 130 l per dag (bij 25° en 4,1 bar druk) wellicht de juiste keuze voor u. Ook hier is de verhouding osmosewater tot restwater 1:2,5 - 1:4 (afhankelijk van de temperatuur en de waterdruk). Een kleine tip: het afvalwater van de osmose-installatie is ideaal om bijvoorbeeld bloemen mee te besproeien.

Kun je zo gewoon osmosewater gebruiken?

Osmosewater is zeer zuiver water, wat betekent dat het geen mineralen meer bevat en de geleidbaarheid bijna nul is. Hier is helemaal geen buffer voor de pH-waarde, wat betekent dat de pH-waarde in een draaimolen gaat - afhankelijk van het feit of CO2 uit de lucht vrijkomt, kan het naar ongekende diepten razen of sterk stijgen. Zuiver osmosewater is daarom niet geschikt voor aquariumdieren. Er zijn echter producten die kunnen worden gebruikt om precies de waterwaarden te produceren die de dieren nodig hebben: minerale zouten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor gedeïoniseerd water en voor regenwater of heel zacht bronwater.

Help, er zijn zoveel minerale zouten - welke moet ik gebruiken?

Als je tropische vissen en planten in het aquarium houdt, is Dennerle's Osmose ReMineral+ perfect voor de meeste soorten. Het verhoogt de totale hardheid en de carbonaathardheid in een goede verhouding en stabiliseert de pH-waarde. Een maatlepel vol verhoogt de totale hardheid met 2 graden en de carbonaathardheid met 1,3 graden. Dit komt overeen met een geleidbaarheid van 140 µS/cm. Hier voegt u eenvoudig zoveel zout toe als uw vissen nodig hebben. Als je garnalen wilt houden, moet je eerst kijken welke soort je wilt. Neocaridina heeft het moeilijk in zeer zacht water, ze hebben harder water nodig met een beetje carbonaathardheid. Dit bereik je met de ShrimpKing Shrimp Salt GH+/KH+. Hier krijg je een pH-waarde van ongeveer 7 tot 7,5. Eén schep hardt 40 liter water uit tot een GH van 6-8 en een KH van ongeveer 3-4 - ideaal voor garnalen die de voorkeur geven aan harder water met een beetje carbonaathardheid. Aan de andere kant houden bijengarnalen en andere garnalen uit zacht water zoals Taiwanese garnalen of hommelgarnalen die op actieve grond worden gehouden helemaal niet van carbonaathardheid en zou de actieve grond ook snel verzadigd raken door een bestaande KH. Daarom heeft Dennerle het ShrimpKing Bee Salt, dat de pH op 6 tot 6,5 brengt. Een afgestreken maatlepel geeft een totale hardheid van 5-6 graden, terwijl de carbonaathardheid helemaal niet wordt verhoogd. Dan ligt de conductantie rond de 250 tot 280 microsiemens.

Voor de specialisten onder de garnalen, de grote rode Sulawesi garnaal Caridina dennerli, kun je geen gewoon kraanwater gebruiken. Ze zijn gewend aan heel speciaal water uit hun thuisland en hebben ook een extra traktatie in het aquarium nodig. Met het ShrimpKing Sulawesi Zout breng je osmosewater op een pH-waarde van 7,8 tot 8,5 en verhoog je de algehele hardheid en carbonaathardheid. De natuurlijke groei wordt hier bevorderd - een must voor de kleine Sulawesi garnalen, die de hele dag niets anders doen dan zich voeden met de groei. Een afgestreken maatlepel per 20 liter water verhoogt de totale hardheid tot 6 tot 7 graden en de geleidbaarheid tot 270 tot 380 microsiemens. Als je alleen de carbonaathardheid in het water hoeft te verhogen omdat de totale hardheid eigenlijk juist is en je gewoon je pH-waarde wilt stabiliseren, dan kun je het vloeibare KH+ elixer van Dennerle gebruiken. 20 ml tot 100 l aquariumwater verhoogt het lichaamsgewicht met 0,6 graden en de geleidbaarheid met 20 microsiemens/cm.

Belangrijke tips voor de omgang met minerale zouten!

Voeg het zout alleen toe aan het zoete water en niet direct in het aquarium om sterke schommelingen in de waterwaarden te voorkomen. Dit is uiterst belangrijk, vooral voor gevoelige garnalen! Als, tegen de verwachting in, niet al het zout in het water oplost, voeg dan de niet opgeloste componenten toe aan het aquarium. Die lossen dan iets later op in het filter, dus dat is geen probleem. Het blikje met het mineraalzout voor het aquarium sluit je direct na gebruik af, omdat het zout water uit de lucht trekt en dan slecht kan klonteren. Dan kon je hem niet meer gebruiken.

Meer wateradditieven!

Met het Humic Elixir voegt u humusstoffen toe aan uw aquariumwater, die vrijwel alle zoetwatervissen kennen en waarderen uit hun biotopen. In de natuur is er praktisch geen water zonder humusstoffen. Ze worden gevormd wanneer organisch materiaal wordt afgebroken. Vroeger werd aangenomen dat humusstoffen geen effect hadden, maar tegenwoordig weten we dat ze de gezondheid van vissen en ongewervelde dieren in het water aanzienlijk kunnen verbeteren, dat ze de slijmvliezen versterken en garnalen kunnen helpen vervellen. Met de Dennerle Humin Elixir geef je je aquariumbewoners een extra duwtje in de goede richting en ondersteun je ze om gezond te blijven. Vooral vissen uit wateren met zwart water hebben enorm veel baat bij deze waterconditioner! Vooral discusvissen, maanvissen, neontetra's, maar ook veel dwergcichliden uit Zuid-Amerika en meervallen zijn erg dankbaar voor de toevoeging van humusstoffen - dwerggarnalen trouwens ook. Het Dennerle Humin Elixir geeft het water geen storende kleuring, maar beheert de behandeling ook zonder een bruine tint. Met de Vital Elixir van Dennerle creëer je een gezonde leefomgeving voor je aquariumvissen. Het bevat aloë vera, dat de slijmvliezen verzorgt, en je voegt belangrijke mineralen toe aan het aquariumwater, die snel op zijn. Zo voorkom je ziektes bij je vissen die worden veroorzaakt door een gebrek aan sporenelementen.

Hiervoor is er het Nano Crusta Mineraal voor garnalen en krabben, dat waardevol montmorilloniet en natuurlijk, bioactief calcium en magnesium bevat. U bindt niet alleen schadelijke stoffen in het aquariumwater, maar u voorziet uw rupsen in het aquarium ook van belangrijke mineralen voor de opbouw van hun schelp.

Wij wensen je veel plezier met je aquarium!

Met vriendelijke groet, Chris Luckhaup