Waterbehandeling

Waterbehandeling

Waterbehandeling voor siervissen

Niet al het kraanwater is hetzelfde. Wat goed werkt in het ene aquarium, kan in het andere tot problemen leiden.Daarom is het zeer belangrijk om de waterwaarden van je aquarium goed te begrijpen en te beheren om een gezonde leefomgeving voor je vissen en garnalen te garanderen

Welke waterwaarden hebben mijn aquariumdieren nodig?

Elke vis en ongewerveld dier heeft specifieke waterwaarden nodig. Waterhardheid speelt hierbij een essentiële rol. Maar niet alleen de hardheid van water speelt een rol, het nitraatgehalte en de pH-waarde zijn belangrijk. Deze factoren zijn vooral belangrijk voor gevoelige soorten zoals Sulawesi-garnalen, die specifiek water vereisen om te kunnen floreren. Aan de andere kant gedijen vissen zoals Discus en Afrikaanse cichliden het beste in water met een stabiele pH-waarde en geschikte hardheid.

Pas het water aan de vissen aan en niet andersom!

Maar ook als de vissen of garnalen nog net harder water verdragen, moet je je afvragen of je een zachtwaterdier echt in hard water moet dwingen als het ook anders kan. Natuurlijk kun je bij de keuze van de aquariumdieren je gewoon beperken tot wat goed werkt met de in het leidingwater aangegeven waterwaarden, maar je kunt het water ook net zo goed aanpassen aan de garnaal. Dit gaat heel eenvoudig met osmosewater en een bijbehorend mineraal zout.

Giftige stoffen in kraanwater!

Zelfs als de waterwaarden die we kunnen meten in leidingwater correct zijn, zijn er nog veel andere factoren die ook gevaarlijk kunnen zijn: Chloor toegevoegd aan leidingwater wanneer er bacteriële besmetting is, is absoluut dodelijk voor bijvoorbeeld onze aquariumdieren. Het doodt garnalen in seconden, en vissen kunnen ook ernstig worden beschadigd en zelfs sterven. Zware metalen zoals koper komen vrij uit oude waterleidingen en zijn ook dodelijk giftig voor garnalen. Werkt het al jaren goed in leidingwater? Dit is helaas geen garantie, maar het kan ieder moment gebeuren dat het water wordt ontsmet met chloor of zilver (vaak zelfs zonder waarschuwing). Absoluut onschadelijk voor mensen, absoluut dodelijk voor garnalen. Soms worden de gevreesde polyfosfaten aan het kraanwater toegevoegd, wat zelfs de voortplanting van vissen kan stoppen en paaischimmels bij krabben kan veroorzaken. Ze kunnen ook algenplagen veroorzaken. Om deze reden besluiten veel verantwoordelijke aquarianen om hun water te behandelen en een osmosesysteem te gebruiken.

Waterbehandeling - voor welke aquariumbewoners is zinvol?

Hoewel kraanwater vaak veilig lijkt, kunnen er toch verborgen gevaren zijn. Chloor bijvoorbeeld, is zeer schadelijk voor vissen en garnalen, terwijl zware metalen zoals koper uit oude leidingen giftig kunnen zijn. Polyfosfaten, vaak aanwezig in behandeld water, kunnen leiden tot algenplagen en andere gezondheidsproblemen in het aquarium. Osmosewater biedt een uitstekende oplossing vanwege zijn zuiverheid en het ontbreken van schadelijke stoffen. Door een osmosesysteem zoals de Dennerle Osmose Professional 190 te gebruiken, kun je verzekerd zijn van schoon en veilig water voor je aquariumbewoners. Voeg vervolgens minerale zouten toe, zoals Dennerle Osmose ReMineral+ voor tropische vissen of ShrimpKing Shrimp Salt GH+/KH+ voor garnalen, om de ideale waterwaarden te bereiken.

Kun je zo gewoon osmosewater gebruiken?

Osmosewater is zeer zuiver water, wat betekent dat het geen mineralen meer bevat en de geleidbaarheid bijna nul is. Zuiver osmosewater is daarom niet geschikt voor aquariumdieren. Er zijn echter producten die kunnen worden gebruikt om precies de waterwaarden te produceren die de dieren nodig hebben: minerale zouten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor gedeïoniseerd water en voor regenwater of heel zacht bronwater.

Belangrijke tips voor de omgang met minerale zouten!

Voeg het zout alleen toe aan het zoete water en niet direct in het aquarium om sterke schommelingen in de waterwaarden te voorkomen. Dit is uiterst belangrijk, vooral voor gevoelige garnalen! Als, tegen de verwachting in, niet al het zout in het water oplost, voeg dan de niet opgeloste componenten toe aan het aquarium. Die lossen dan iets later op in het filter, dus dat is geen probleem. Het blikje met het mineraalzout voor het aquarium sluit je direct na gebruik af, omdat het zout water uit de lucht trekt en dan slecht kan klonteren. Dan kon je hem niet meer gebruiken.

Meer wateradditieven!

Voor een extra boost aan de gezondheid van je aquariumbewoners, overweeg additieven zoals Humic Elixir en Vital Elixir. Deze producten versterken de slijmvliezen, bevorderen de vervelling bij garnalen en voegen belangrijke mineralen toe aan het water. Zo voorkom je ziektes bij je vissen die worden veroorzaakt door een gebrek aan sporenelementen.

Creëer een optimaal leefmilieu voor je aquariumdieren door hun water perfect af te stemmen op hun behoeften. Ontdek ons assortiment osmosesystemen, mineralen en additieven in onze online shop en til je aquarium naar een hoger niveau!

Chris Luckhaup: "Met deze richtlijnen en producten zorg je ervoor dat je aquariumbewoners zich gezond en gelukkig voelen in hun watervriendelijke omgeving. Geniet van een prachtig en levendig aquarium!"