Garnalenkweek

Garnalenkweek

Kleurrijke garnalen in het aquarium!

In Duitsland zijn er minimumvereisten voor vissen - richtlijnen om ze in aquaria te houden, en in Oostenrijk zijn er zelfs wetten. In tegenstelling tot vissen zijn deze wetten en richtlijnen niet van toepassing op garnalen - ze kunnen daarom legaal worden gehouden in aquaria met een randlengte van minder dan 60 cm. De ruimte in een kleiner nano-aquarium is gemakkelijk genoeg voor de kleine kruipers, omdat de dieren weinig zwemmen en meer aan de oppervlakte leven. Je kunt een nanotank ook zo ontwerpen dat de mooie kleine dwerggarnalen zich er echt prettig in voelen. Houd er echter rekening mee dat de interne filters die bij de standaard complete sets met een inhoud van 54 liter worden geleverd, normaal gesproken niet geschikt zijn voor garnalen - ze kunnen hier in het filter komen, waar ze vervolgens door het filterwiel worden fijngehakt. Hier moet je ofwel een garnaalbestendig binnenfilter kopen - of je kunt direct voor de NanoCube Complete van Dennerle gaan. Alle accessoires voor dit chique stuk zijn ontwikkeld met garnalen in het achterhoofd en getest op geschiktheid voor garnalen.

Nano-aquaria zijn niet voor beginners?

Er wordt weleens gezegd dat kleine aquaria niet voor beginners zijn - niets is minder waar! De technologie is zo geavanceerd dat er nu hoogwaardige filters, verlichtingssystemen en zelfs de mogelijkheid van professionele CO2-bemesting voor nano-aquaria zijn. De keuze aan aquariumplanten is tegenwoordig ook veel groter en er zijn veel meer nano-planten en zelfs nano-aquariumdecoraties. Als je een beetje leest en een paar beginnersfouten vanaf het begin vermijdt, staat niets een succesvolle garnalenkweek in de weg, dus laat je niet voor de gek houden!

Belangrijk punt bij het houden van garnalen: het water

Er zijn veel verschillende dwerggarnalen in de aquariumhobby, die uit verschillende biotopen komen en daarom verschillende waterwaarden nodig hebben. Tegenwoordig moet je gelukkig je gewenste garnituur kiezen op basis van je kraanwater. Omdat een nano-aquarium natuurlijk niet bijzonder groot is, kun je met osmosewater en mineraalzout precies het water maken dat je favoriete garnaal nodig heeft. Dit is echt niet moeilijk - het mineraalzout wordt dienovereenkomstig afgemeten en door het water geroerd. Dat is het, elk kookrecept is ingewikkelder.

Garnalen uit zacht water!

Het schoolvoorbeeld van een zachtwatergarnaal is de populaire rood-witte of zwart-witte bijengarnaal, ook wel Crystal Red of Crystal Black genoemd, een echte blikvanger. Het komt uit biotopen met heel zacht water en zou dat ook wel in het aquarium willen hebben. Bijengarnalen kun je in harder water houden, maar vaak kunnen de nakomelingen daar niet omhoog, of worden de dieren ziek en dat hoeft niet zo te zijn. Met de bijgevoegde lepel osmosewater en mineraalzout afmeten en toevoegen, even omroeren, in het aquarium vullen, klaar. Daar hoef je echt niet bang voor te zijn, de procedure is absoluut niet ingewikkeld. Het mineraalzout voor zachtwatergarnalen herken je aan de toevoeging GH+. Dennerle's Bee Salt GH+ is zo'n zout dat zeer geschikt is voor het houden van bijengarnalen.

Hardwater garnalen!

Een uitstekend voorbeeld van hardwatergarnalen zijn de grote kleurrijke Neocaridina. Zij kunnen bijna alle waterwaarden aan die op onze breedtegraden uit de kraan sijpelen. De relatief ongevoelige Neocaridina-garnalen zijn beslist geschikt voor beginners en willen zich graag voortplanten en kunnen in veel streken ook in leidingwater worden gehouden. Dus waarom zijn er onthardingszouten voor Neocaridina (herkenbaar aan de toevoeging GH/KH+), zoals Dennerle's Shrimp Salt GH/KH+ ? Helaas is de hardheid van het water niet alles - er kunnen allerlei ongewenste dingen in kraanwater zitten, bijvoorbeeld de waterleiding gebruikt soms chloor of zilver vanwege kiembesmetting, en in sommige huizen zijn er nog koperen leidingen voor het water - zilver, chloor en koper zijn zeer giftig voor onze aquariumbewoners! Als je niet met osmosewater en mineraalzout wilt werken, dien je het water goed af te tappen om koperafzettingen te voorkomen. Er komt meer koper uit de leidingen in warm water, dus het is beter om het aquarium koud te vullen. Laat hem bij twijfel gewoon een dag voor de kachel staan, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Om chloor te verwijderen, laat je het water via de douchekop in uw aquariumemmer lopen. De sterke waterbeweging verdrijft het chloor betrouwbaar. Je kunt het water voor je aquarium ook een paar uur met een luchtpomp ronddraaien.

Helaas is er geen remedie voor zilver in kraanwater, maar zilver is ook een dodelijk gif voor garnalen. Als je hier aan de veilige kant wilt zijn, kun je beter een waterverbeteraar gebruiken die alle gevaarlijke stoffen zoals zware metalen en andere dingen die niemand nodig heeft in het kraanwater bindt. De Dennerle Clear Water Elixir en de Dennerle Aqua Elixir zijn zulke waterconditioners. Met het Dennerle Clear Water Elixir wordt het water eerst een beetje troebel en daarna absoluut helder en schitterend transparant.

De temperatuur in het aquarium!

De meeste dwerggarnalen komen niet uit tropische gebieden en hebben het ook niet zo vreselijk warm nodig in het aquarium. Kamertemperatuur, d.w.z. 18 tot 24 °C, is voor hen voldoende. Een kachel is alleen nodig als je garnalen uit warmere streken wilt houden of als je in een ijshuis woont. Ook hier heeft Dennerle met de Nano Thermo Compact de ideale verwarmingsoplossingen voor uw nano-aquarium, die niet genadeloos te groot zijn, maar ideaal zijn voor het kleine watervolume.

Het filter in het aquarium - binnenfilter!

Binnenfilters worden vaak gebruikt in nano-aquaria. Helaas is wat je in de winkel krijgt vaak niet geschikt voor garnalen omdat de filters het water aanzuigen door grote sleuven waar ook kleinere garnalen doorheen kunnen. Helaas is de interne werking van deze interne filters zodanig dat het filterwiel zich net achter de sleuven bevindt - hier worden de garnalen letterlijk in stukjes gehakt. Dennerle heeft het probleem opgelost met het nano-hoekfilter. Ook hier zijn de sleuven aanwezig (hoe moet het water anders in het filter komen, kan niet anders...), maar het filter is zo ontworpen dat zelfs de kleinste garnaal absoluut niet door de filter heen kan. filterwiel - bovendien hebben ze gereedschap nodig en kunnen ze dat niet gebruiken. Als dat niet genoeg voor je is - geen probleem, er is een fijn raster om op het filter te klikken, de Dennerle Baby Protect . In een mum van tijd is het filter absoluut veilig voor babygarnalen. Voor zwaarder gevulde aquaria, waarin veel voer wordt gevoerd en waarin het filter beter moet presteren, adviseren wij in plaats van de Baby Protect het Nano Filter Extension filteropzetstuk , waarmee je het filtervolume praktisch kunt verdubbelen.

Het filter in het aquarium - buitenfilter en rugzakfilter!

Buitenfilters en rugzakfilters zoals de Dennerle Nano Scaper's Flow Hangon Filter leven niet in het aquarium zoals een binnenfilter, maar buiten het water. Het rugzakfilter hangt aan de aquariumruit, het buitenfilter zit naast het aquarium of eronder, in de aquariumkast. Het voordeel: ze nemen geen ruimte in beslag in het aquarium (en eerlijk gezegd zijn binnenfilters soms wat lelijk...).

Bij het externe filter of het rugzakfilter is de waterinlaat vaak een zwak punt in de garnalentank - de spleten zijn ook vrij groot en de binnenwerking van het filter is niet zonder gevaar voor garnalen. U kunt deze waterinlaten onschadelijk maken met een geschikt stuk filterspons of met een roestvrijstalen buis.

Het filter in het aquarium - basics!

Welk type filter je ook kiest, het moet dag en nacht doorlopen. Het eigenlijke reinigingswerk in het filter wordt gedaan door bacteriën, die voor garnalen potentieel schadelijke organische stoffen in het water afbreken en onschadelijk maken. Hiervoor hebben ze echter zuurstof nodig, die ze uit het zoete water in het aquarium halen. Als je nu het filter 's nachts uitzet, gaan ze dood en dan werken ze ook niet meer... dus denk eraan: laat het filter altijd doorlopen.

Het filter wordt gereinigd wanneer je merkt dat er zichtbaar minder water uit komt - dan zitten de filtermedia dicht. Filtermatten en soortgelijk sponsmateriaal spoel je eenvoudig onder stromend water uit - zonder reinigingsmiddelen! Als het niet meer schoon wordt, wat bijvoorbeeld bij filtervlies kan gebeuren, moet je een nieuw filterpatroon gebruiken.

De beluchting in het aquarium!

Overdag geven planten zuurstof aan het water af en verbruiken ze dat 's nachts. Als er 's nachts zuurstofgebrek is, wat kan gebeuren in goed beplante tanks, is aangetoond dat het zinvol is om het aquarium te beluchten. Als de temperatuur in het water stijgt, bijvoorbeeld in de zomer, wordt er minder zuurstof opgeslagen. Ook hier kan het zinvol zijn om het aquarium te beluchten met een luchtsteen en een luchtpomp of met een oxidator. Zo komt er extra zuurstof in het spel, wat goed is voor de aquariumbewoners.

Het substraat in het aquarium

Een neutraal natuurlijk grind zoals Dennerle Plantahunter grind of garnalengrind is ideaal voor garnalen uit vrij hard water (Neocaridine, Amano en Co). Hier kun je jezelf laten gaan en ook grind in verschillende kleuren of korrels van verschillende groottes gebruiken. Garnalen uit zacht water zoals bijengarnalen of Taiwanezen zitten graag op een donkere ondergrond die de waterwaarden stabiliseert en het water zachter maakt. De Dennerle Shrimp Soil is hiervoor een goede keuze.

De inrijtijd

Een aquarium heeft geen wielen! Toch wordt er gezegd dat een zwembad zich moet terugtrekken. Dit betekent de tijd die de biologie in het aquarium nodig heeft om op gang te komen. Laat je nieuwe aquarium minimaal twee weken zonder voorraad lopen. Je doet de rest volledig: planten worden geplant, water wordt gevuld en de techniek zoals filters, verlichting en - indien aanwezig - CO2 is aangesloten en draait zoals bij normaal bedrijf. Hier kunnen zich de nodige bacteriën vormen, die het giftige ammoniak en nitriet omzetten in relatief onschadelijk nitraat. Je kunt de vorming van bacteriën versnellen door je aquarium te enten, d.w.z. door een bacteriepreparaat met levende filterbacteriën aan de verstank toe te voegen. Dennerle's Aquarium Starter Rapid is bijvoorbeeld een sterk aanbevolen product voor dit doel.

Dan moet je ook je aquarium, dat er nog leeg uitziet maar gewoon bruist van microscopisch klein leven, voeden: de bacteriën hebben Happaappa nodig om zich goed te kunnen vermenigvuldigen. Je voegt een beetje garnalenvoer toe aan het aquarium - maar slechts een klein beetje. Zo hebben ze wat te doen en past hun aantal zich aan de voedselvoorziening aan. Als je na de inloopperiode dieren gebruikt, zijn er al bacteriën aanwezig en wordt de biologische belasting van je garnalen en slakken binnen nauwe grenzen gehouden.

Als je het water meet tijdens de inloopperiode - bijvoorbeeld met de Dennerle 6in1 waterteststrips - zul je merken dat je heel andere resultaten krijgt naarmate je aquarium langer inloopt. Dit komt doordat verschillende bacteriën hier ravotten en zich vermenigvuldigen. Eerst stijgt het gehalte aan ammonium (NH3)/ammoniak (NH4) sterk en daalt weer, dan kun je het nitriet (NO2), dat giftig is voor vissen en ongewervelden, in hogere concentraties meten - dit is de zogenaamde nitrietpiek . U kunt uw nieuwe aquarium pas met een gerust hart bevoorraden als deze stof weer onder de detectiegrens komt.

Als u de Dennerle Aquarium Starter Rapid heeft gebruikt, kan het voorkomen dat de nitrietpiek slechts zeer zwak is of helemaal niet optreedt. Als er na twee weken nog niets is gebeurd en je hebt je aquarium ingeënt, dan kun je er vanuit gaan dat alles in orde is en garnalen toevoegen.

De voorraad in het aquarium!

Garnalen zijn misschien klein, maar het zijn sociale en groepsdieren. Vanaf 10 dieren per soort is een goede richtlijn. De Amano-garnalen zijn bijvoorbeeld zeer actieve garnalen. Ze zwemmen veel en zijn over het algemeen erg levendig, daarom hebben ze een aquarium nodig van minimaal 60 cm aan elke kant. In een NanoCube met een inhoud van 10 of 20 liter kun je andere soorten dwerggarnalen doen. Het gaat hierbij niet zozeer om de zwemruimte als wel om de oppervlakten waarop de kabouters kunnen neerstrijken en grazen.

De waterverversing en de aquariumverzorging!

Over het algemeen kan men stellen dat een wekelijkse waterverversing van 10-30% goed is. Als je veel voedt en je planten goed bemest, ververs je liever 50% van het water zodat er geen ongewenste stoffen in het water komen. Wanneer u het water ververst, kunt u tegelijkertijd ook de ramen schoonmaken. Als je dit elke week doet, worden ze in de eerste plaats niet zo vuil dat je andere methoden dan de alginator moet gebruiken. Je zult zien dat veel garnalenkwekers de achterwand en de zijruiten van het aquarium niet zo klinisch schoonmaken, omdat de babygarnalen hier veel groeien en je ze heel goed kunt observeren.

Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat je bij het verversen van het water geen garnaal naar binnen zuigt, kun je goed kijken of de slang eenvoudig vastzetten met een nylon sok. Een keer per maand moet u de waterverversing in uw aquarium combineren met het schoonmaken en opzuigen van slib. Dat doe je eenvoudig met de Dennerle vuilstofzuiger. Zuigen is spannend, vooral op de plekken waar je normaal voedt, en mag niet ontbreken.

Het verse water in je aquarium kun je het beste met een gieter met sproeiopzetstuk vullen. Een sterke waterstraal zou het meubel ondersteboven doen wervelen, dat willen we niet! Als je waterverbeteraars, wateronthardingszouten of andere waterverzorgingsproducten gebruikt, meng deze dan met uw verse water in de genoemde gieter voordat je deze met water vult en roer goed.

Voeding

Garnalen eten allerlei coatings en films in het aquarium: algen, bacteriën, andere micro-organismen... zodat ze niet zo snel verhongeren. Garnalenvoer moet worden aangepast aan hun eetgewoonten in de natuur - veel plantaardig voedsel en eiwitten van ongewervelde dieren zoals insecten (larven). Dennerle heeft hier uitgebreid aan gewerkt en gebruikt in de Shrimpking serie alleen de beste ingrediënten voor een lang en gezond garnalenleven.

Een speciaal garnalenvoer - bladeren in het aquarium!

Er zijn ook tal van bruine herfstbladeren die rondslingeren in de beken in de huiswateren van de ongewervelde dieren en zijn een van hun favoriete voedsel. Naast ruwvoer bevat het ook tannines en humusstoffen, die alle aquatische schaaldieren helpen vervellen en zelfs verontreinigende stoffen kunnen binden. Bovendien vormen zich hier bijzonder smakelijke biofilms, waar de garnalen graag op grazen. Bruine herfstbladeren van alle gangbare binnenlandse loofbomen zijn geschikt. Je moet altijd twee of drie van deze bladeren in het aquarium hebben - ze zien er ook heel natuurlijk uit en zijn ook nog eens een prachtige aquariumdecoratie. Als u geen toegang heeft tot schoon gebladerte, kunt u bladeren van zeeamandelboom uit gecontroleerde bronnen gebruiken. Dennerle heeft ze zelfs in een geschikte maat voor nano's.

Aquariumplantenmest

Je hoort vaak: Geen kunstmest in het garnalenaquarium! Er zit koper in! Maar maak je geen zorgen - als je de doseringsinstructies volgt, zal geen enkele aquariumplantenmest je kleine kruipers schaden. Als het al koper bevat, dan alleen in zeer kleine concentraties die de dieren niet schaden. De Dennerle plantenmest voor aquaria is speciaal ontwikkeld voor garnalen e.d. en vormt geen gevaar voor uw dieren.

De aquariumdecoratie - wortels!

Er zijn veel verschillende aquariumwortels, die allemaal zeer geschikt zijn voor garnalenaquaristiek. Sommigen van hen drijven aanvankelijk op. Je kunt deze wortels vooraf water geven of ze gewoon met een steen naar beneden houden totdat ze water opnemen en dan zelf blijven liggen. Natuurlijk wortelhout kleurt het aquariumwater in het begin vaak min of meer bruin. Dit is niet schadelijk voor de garnaal en na een tijdje verdwijnt het effect toch vanzelf. Kort na het inbrengen ziet u een witachtige laag op sommige aquariumwortels. Het is geen schimmel, het is bacteriegroei. De microben verbruiken suikerresten in het hout en verkruimelen vanzelf weer als ze opgebruikt zijn.

De aquariumdecoratie - stenen!

Als je een aquarium inricht voor zachtwatergarnalen, zoals rood-witte of zwart-witte bijengarnalen, moet je ervoor zorgen dat de aquariumstenen geen kalk bevatten, die het water zou verharden. Je kunt dit eenvoudig controleren - je druppelt gewoon wat azijn of een ander sterker zuur op de steen en kijkt of deze begint te schuimen. Dit zou betekenen dat het kalk bevat en daarom alleen gebruikt mag worden in een aquarium dat geen zacht water met een zure pH-waarde heeft. Dergelijke stenen zijn dan meer geschikt voor een aquarium met Neocaridina zoals Red Fire of Red Sakura.

Conclusie

Al met al, dat is het - een niet zo beknopt overzicht van de garnalenkweek, maar het geeft je echt alles wat je moet weten om succesvol aan de slag te gaan met de kleine crawlies. Het is niet zo moeilijk, durf!

Wij wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Met vriendelijke groet, Chris Luckhaup